Общините могат да подкрепят създаването на фермерски пазари; Куртово Конаре с две царици на лютеницата

kurtovo=praznik12Общините могат да подкрепят земеделските прозиводители като създават условия за функциониране на фермерски пазари – това каза в село Куртово Конаре заместник министър Васил Грудев в отговор на въпрос на F2F TV може ли местната власт да бъде рамо на дребните земеделци. Иска се, обаче, активна администрация, защото програми има и само някой трябва да се възползва от възможностите им. На повечето места в страната фермерите могат да предлагат продукцията си без посредник, директно, само по време на различни фестивали като този в Куртово Конаре.

Той се нарича „Фестивал на чушката, домата и традиционните храни“ и вече седма година показва как може да се съхраняват и развиват местните сортове като едновременно с това се рекламира района, в който те се отглеждат и не на последно място – се създава истински празник за хората.

Селото е известно с розовия домат и червената си чушка, наречена куртовска капия. Тук преди десетилетия консервният комбинат kurtovo=praznik3„Витамина“ вадеше огромна продукция, но в сградите не мирише на лютеница отдавна.

Затова пък фестивала в Куртово Конаре всяка година избира Царица на лютеницата, а този път професионално жури избра тамън две царици – София Манчева и Нели Кръстева. Тандемът получи наградата си лично от зам. министър Грудев, но и на него не издаде рецептата си.

За рецепти си поговориха, обаче, други майстори на лютеницата – леля
Мария и народният представител Методи Андреев, който призна, че като перущенец, знае и тайните от буркана 🙂 А Роси, съпругата на основния kurtovo=praznik11спонсор на фестивала Георги Мараджиев, си купи буркаче от всеки щанд. Пожела да й ги надпишат, за да може догодина да вземе от лютеницата, която най-много са харесали в нейния дом.

В тридневния форум в Куртово Конаре освен лютеница, гостите могат да
опитат домашни сладка по най-различни рецепти. За първи път тук
вкусих сладко от пъпеш, например. И взех за вкъщи от лютеницата на тазгодишните царици и грозде от Хисаря.

Днес е последният ден на фестивала, изпъстрен и с много музика, усмивки, снимки за спомен и идеи – например за венец от люти чушлета 🙂

 

Може да харесате още...