Жители на Крислово с подписка за ремонт на църквата

Krislovo hram-7Жители на Крислово се молят храмът „Рождество на Пресвета Богородица“ в селото да бъде възстановен. Те се събраха в парка до кметството, за да честват празника Малка Богородица под открито небе, защото единствената църква там е в окаяно състояние, сградата е опасна и в нея литургии не са правени повече от 5 години. По идея на местния ресторантьор Димитър Андреев миряните изпратиха и писмо до пловдивския митрополит Николай и до кмета на община Марица Димитър Иванов. В него разказват за състоянието на храма, наречен„Рождество на пресвета Богородица“ – празникът, който днес православните отбелязват.

Krislovo hram-5Заради плачевното състояние на църквата, местните християни са принудени да посещават храмове в съседни населени места. В писмото крисловци искат среща, на която да се обсъдят възможностите със съвместни усилия да бъде възстанове храмът.

В комплект с подписката са приложени снимки и подписка, в която са се включили повече от 200 души. Отец Красимир обясни, че когато започнал да служи тук преди 3 години, се опитвал да провежда литургии, но трагичното положение на сградата го отказало. Притесних се, че някой може да пострада, разказа той.

Krislovo hram-6Старата постройка на църквата е била разрушена по време на Чирпанското земетресение през 1928 г. Сегашната сграда е съградена наново на доброволни начала от местни зидари в периода 1928 -1930 г., след това е дарена на Пловдивската епархия. През лятото комисия от Пловдивската митрополия направила оглед на храма, след което владиката обещал те да поемат строителните дейности, ако от община Марица осигурят необходимите за това материали.

Условности и условия, а хората се молят под небето. Добре поне, че днес не валя. Иначе  владиката като знае какъв храм (и сигурно не е единствен) има в епархията му, защо чака писмо от миряните да го моли за помощ…

Може да харесате още...