130 години от Съединението на България – да си отговорим защо тръгваме или защо ще останем

miene_pametnik_Saedinenie 036И тази година Пловдив посреща Съединението на България и градския си празник с нови знамена и изкъпан с шампоан паметник. И тази година родолюбиви мъже и жени ще възстановят сцени от паметния 6-ти септември преди 130 години, а вечерта българските военослужещи, подредени на площада с името на историческата ни дата, ще отдадат почести на всички герои, загинали за българската свобода, обединение и независимост. Ще има още изложби, литургия с камбанен звън от храма “Света Богородица”, възвестил обединението на Княжество България и Източна Румелия, ще има речи и празнични илюминации.

Къде ще бъдем ние, българите от съединена България? Пред паметника на Съединението, но от другата страна на полицейската лента, която ни отделя от хората на властта? Някъде по света? В домовете си, разединени от отчаянието, че губим страната в сърцата си заради политиката от последните 25 години, която гони децата ни и съсипва инициативата на този, зад когото не стоят силните на деня? Или за сетен път вярващи в ново възраждане?

Добре е днес, 130 години след похода на голямоконарци, тръгнали с една чета и с едно знаме да извоюват българското Съединение, да намерим време да поразровим в душите си. И без патос да си отговорим на въпроса защо тръгваме или защо ще останем. Тогава, където и да сме и в празник, и в делник, ще се чувстваме съединени с България.

Честит празник.

Може да харесате още...