Oбездвижването – бомба със закъснител, която убива половин милион европейци и струва над 80 милиарда годишно

garabitov_otslabvaneНово европейско проучване посочва, че 1 от всеки 4 души в Европа е физически обездвижен. При младите хора това са 4 от всеки 5.  Обездвижеността взима повече жертви от тютюнопушенето и причинява смъртта на 500 000 европейци годишно, отчита изследването. И още -липсата на физическа активност е четвъртият водещ фактор за смъртността в глобален мащаб. В Европа заседналият начин на живот коства повече от 80 милиарда евро годишно – с 5 милиарда евро повече, отколкото светът отделя годишно за лекарства против рак. Решението?Решението е просто – 30 минути умерена до интензивна физическа активност на ден, твърдят от BG Бъди активен, поръчители на проучването, проведено от проведено от Eвропейския център за икономика и бизнес изследвания (Centre for Economics and Business Research).

Половинчасовата активност, според специалистите, ще спести в голяма степен риска да попаднем в графата на най-честите смъртни случаи, причинени от болести, свързани с обездвижването – коронарната болест на сърцето, диабет тип 2, високо кръвно, рак на дебелото черво, Алцхаймер.

Ласка Ненова, координатор за Европа на най-голямата европейска инициатива за физическа активност и спорт NowWeMove и MOVEWeek total_instruktori_fun_036заяви: „Ако намалим нивото на обездвиженост в Европа само с една пета, ще спасим 100 000 живота и ще спестим над 16 милиарда евро годишно. Лесно и евтино е – просто трябва да се движим повече, независимо как и къде. Всеки трябва да намери своето движение – 30 минути на ден могат да се натрупат от слизането ни от автобуса една спирка по-рано, изкачване на стълби вместо използването на асансьор, бягане, ходене пеш, игра с детето, разходка на кучето.”

Проучването на Европейския център за икономика и бизнес изследвания показва също, че обездвижването може да причини редица психически проблеми. Един на четирима европейци, а това са 83 милиона души, е с нарушено психическо здраве. Категорично е доказано, че физическата активност помага за намаляване на депресията, безпокойството, ниското самочувствие, психическата и емоционална умора. Индиректните разходи, причинени от психически проблеми, депресии и тревожност, породени от обездвиженост, се оценяват на над 23 милиарда евро на година.

zumba-total20BG Бъди активен проведе допълнително проучване в България, което показа, че 65% от българите са позитивно наспроени към кампании за физическа активност и смятат, че те са много полезни. Голям процент от анкетираните заявяват, че университетите и училищата имат най-голямо значение за формиране на физически навици и правилни нагласи в младите.

Според BG Бъди активен бомбата със закъснител на обездвижеността е възможно да бъде „обезвредена”, ако осъзнаем какви са ползите от физическата активност за нашето здраве, психика, работоспособност.

 

снимки: архив F2F TV

Може да харесате още...