Министърът на отбраната подписа намерение МИГ 29 да се ремонтират и модернизират в Полша

mig29_006Министърът на отбраната подписа намерение изтребителите МИГ 29 на българските ВВС да се ремонтират и модернизират в Полша. Днес правим една крачка, която има историческо значение за развитието на отношенията между България и Полша, каза Николай Ненчев. Политическата воля за сътрудничество в поддръжката, ремонта и модернизацията на руските изтребители е скрепена с подписи на министрите на отбраната на двете страни. Очаква се до средата на 2016-та да се ремонтират двигателите и агрегатите на 3 самолета, а до края на същата година – на още 3 самолета. Споразумението за сътрудничество във военната област и Писмото за намерение полагат правните рамки на дейностите по ремонт и модернизация на изтребителите. То ще осигури решаването на неотложните проблеми пред бойната авиация на България, отбелязват от пресцентъра на Министерството на отбраната. И уточняват:

“2015 година е критична за бойната авиация на България. След средата на 2016-та ВВС могат да останат само с 2 самолета в изправно състояние и с достатъчен ресурс. За да не се стигне mig29_008до подобно положение, България трябва да намери начин да ремонтира двигателите на МиГ-29. С решенията от срещата на Високо равнище на НАТО в Уелс за намаляване зависимостта на страните-членки от страни извън Алианса и Решение 2014/512/ОВППС на Съвета на Европейския съюз от 31 юли 2014 г. относно мерки срещу Русия, възможностите са ограничени. България се обърна към Република Полша, защото тя може да предостави пълен обем от дейности за поддържане изправността и летателната годност на самолетите МиГ-29; да осъществи модернизацията на самолетите на високотехнологично равнище и спрямо изискванията на НАТО; да предостави надеждни гаранции за изпълнените дейности; да предложи изгодна цена и по-кратък срок за изпълнение”.

mig29_005България посочи Полша за свой партньор и от името на Република Полша искам да благодаря за това доверие, каза при подписването полският министър на националната отбрана Томаш Шемоняк. Той e на еднодневно официално посещение в България по покана на министър Ненчев. Днес той беше приет и от президента и върховен главнокомандващ въоръжените сили Росен Плевнелиев.

 

Може да харесате още...