Съботна разходка из няколко ферми, събрани под един покрив в Пловдив или как си купих нова блуза

fermerski-pazar42Храбрино е долината на прасковите, Средно градище – малката Копривщица, Караджово си има Тракийска ферма, а в сърцето на Пловдив всеки дом може да си направи почти чудодеен мехлем. Това научих само за един час днес, докато се разхождахме с дъщеря ми из фермерския пазар под тепетата. Заради проливния дъжд, шатрите в двора на Клуб Тотал Спорт сутринта бяха прибрани по колите, а една дузина млади мъже и жени разположиха продукцията си в мултифункционалното пространство на първия етаж в бившия тютюнев склад. „Плодовата фиеста“, както беше наречена днешната фермерска сбирка, стартира с насищащи дори само погледа – домашни ястия. Хлябове и питки от лимец, палачинки без глутен, сладка крем супа от тиквички, моркови и картоф, сладкиши от мюсли, царевични бисквити, торта с кафява захар и плодове…На щанда си млада блондинка, облечена в народна носия от баба й, предлага сиропи от черен бъз, от дренки и от смокинови листа. Дъщеря ми взима с неохота от последния, но още първата fermerski-pazar39глътка й носи освежаващото усещане, че пие кокос. Стефка Диманова е родена в Пловдив, но се влюбва в селото още като дете. Обичаше да дои кравите и козите с баба си и дядо си в Храбрино, имаше любимка сред тях – Мона. Животните също я обичаха. И ето, сега самата тя има дете, но тук на село й харесва, разказва майка й Славка – съветник в Община Родопи, но и първа помощничка на дъщеря си. Регистрирана съм като земеделски производител, нямам сертификат за биоземеделие, защото е много скъпо, но всичко в наследствените ни градини гледам така: натурално, без химия, казва Стефка. Прасковите й ги знаят в цялата Родопска яка, изпеченото й от слънцето грозде – също. За сиропите си обикаля планината, за да събира билки. Една супена лъжица на гладно два месеца от сиропа ми от черен бъз и имунната система е събудена, усмихва се. Отскоро между Златитрап и Брестовица отглежда лимец и признава, че все повече се увлича. Синът й Георги е само на 9 години, но вече е донесъл у дома 27 медала като плувец. В началото хлябът от лимец не му допадал, а сега не искал друг.

До щанда на храбринските дами пловдивчанката Мариана Вълева е подредила малки кутийки с всякакви мехлеми. Най-добрата козметика е щастието, но ако говорим за кремове, fermerski-pazar43това, което слагаш на лицето си, трябва да можеш и да го ядеш, обяснява. От две години бърка кремове за цялата си фамилия, а напоследък и все повече хора ги търсят. Този е регенериращ, посочва кутийка с консистенция в цвят на канела. Пет вида билки се киснат 40 дни в чист зехтин и помагат при рани, изгаряне, дори при хемороиди. Олиото от кантарион е срещу пъпки и херпеси, а всекидневният крем на Мариана – от черен восък и етерично масло от лайка – казват, че е истински еликсир.

Залагам на регенериращия крем, слагам го в торбата си и продъжавам към щанда на Тракийската ферма Иванов и Иванова. На 12 километра от садовското село Караджово семейството машинни инженери, оказва се, са засадили и се грижат за своя рай. Тази година
fermerski-pazar44лимецът ми е много добър, посреща ни Иванов. Няма как да откажа на усмихнатата му съпруга чаша студена сладка супа. Толкова е вкусна, че потича по блузата ми и я оцветява в оранжево. Не исках руколата, която правя на салата, да пътува 1000 километра до търговската верига и да престоява още два месеца в склада й, докато дойде на нашата трапеза. Затова направихме фермата – три семейства- нашето и на децата ми – се хранят с екологични продукти, а и остава за още хора, обяснява Иванова. Убедена е, че ако държавата не подкрепи със субсидии дребните земеделци като нейното семейство и всички производители от Хранкоопите, обаче, те са обречени да останат все така малко, колкото са в момента. А земята ни не е отровена и си струва хората да се хранят с продукти точно от такива места. Взимаме от царевичните им бисквити, които са хрупкави и много вкусни.

Пред щанда на друга двойка, дошла от чирпанското село Средно Градище, вече не сме fermerski-pazar27сигурни какво да опитаме. Взимаме сладко от черници. Пием по чаша сок от лавандула. Ани и Боян стопанисват 63 декара с насаждения. Имат лозя, слънчоглед, захарна тръстика. Правим много уърк шопове, идват и много доброволци, дори от чужбина. Ние ги приютяваме, те ни помагат във фермата, разкзва Ани и обещава да ни посрещне.

Преди да тръгнем, спираме при продукцията на Надя от село Труд, от чиято градина през юни сама си откъснах най-ароматните ягодки за това лято. Всичко е брано рано сутринта. Смокините й – от малки като паричка до едри като ябълка – са със сладостта на мед.

Остават още щандове. И демоснтрацията на шеф Чакъров. Но рискувам да пропусна работна
fermerski-pazar11среща, уговорена от по-рано. Излизам – сита – от фермерския пазар и от най-близкия магазин си купувам блуза, за да не се издам, че съм яла супа от тиква. Толкова ми е слънчево в мрачния ден, че избирам без да се замислям жълта, с няколко рози. Пренасям аромата от био градините върху себе си и знам, че дори и да се продъни да вали, утре ще е топло и слънчево.

И ако ми трябва да се заредя отново с положителна енергия, знам – Фермерският пазар е тук всяка събота.

 

Може да харесате още...