Президентът на Шипка: И най-тежкото робство, и най-голямата мъка не могат да ни сломят и да ни прекършат

flag_bg2Хиляди хора изкачиха връх Шипка в дъждовната и студена събота, за да се поклонят пред паметта на загиналите за свободата на България 138 години след боевете, наречени и от литературата, и от историята ни – Шипченска епопея. “Шипченската епопея е венецът на вековните надежди и усилия на българския народ. Пътят до нея надграждаха поколения възрожденски революционери и просветители. Шипка беше възможна, защото преди нея шепа мечтатели подпалиха Априлското въстание, защото Ботев и Левски извървяха своята голгота, защото Паисий написа своята „История…“. Най-сетне, стана възможна, защото българите дораснаха да бъдат ковачи на собствената си съдба,” каза в словото си президентът Росен Плевнелиев.

И тази година членове на Национално дружество “Традиция” от цялата страна пресъздадоха боевете за върха, облечени като опълченци.

“Духът на опълченците е жив и ще пребъде. Шипченската епопея показа, че и в най-трудния момент и в най-голямата криза българинът ще се изправи и ще повярва в собствените си сили. И най-тежкото робство, и най-голямата мъка не могат да ни сломят и да ни прекършат. Ние, българите, сме добри хора, със силен и борбен дух. В трудните моменти ние показваме своята духовна сила и здрави морални устои. Такъв е примерът на опълченците – горди и всеотдайни защитници на свободата и на Родината”, допълни Плевнелиев и подчерта след това мисията на съвременна България – “за мир и за човешко развитие”. Тя минава през европейския път на развитие, продължи държавният глава и завърши с думите: “Нашето поколение има морални сили и задължение да изгради една справедлива и просперираща България. Наш дълг е да пазим истински значимото и ценното – децата, семейството, Родината, Свободата.”

 

Може да харесате още...