Рокада в пловдивската полиция – шефът на МВР Благоевград поема Пловдив след оставка

police_car_lampsСтарши комисар Христо Разсолков, настоящ директор на ОДМВР – Благоевград от днес поема областната дирекция на МВР Пловдив. Досегашният пловдивски шеф Пламен Узунов вчера подаде оставка, Пак вчера главният прокурор Сотир Цацаров предложи в писмо на МВР министъра Румяна Бъчварова да упражни правомощията си по Закона за МВР и да предприеме необходимите действия по случай от преди седмица, свързан с пътно-транспортно произшествие, завършило със смъртта на пешеходец. От Прокуратурата съобщават, че те са научили за катастрофата не от МВР, а от репортаж на Нова телевизия.

За случая не е бил уведомен нито дежурният прокурор, нито административният ръководител на Окръжна прокуратура – Пловдив, твърдят от Прокуратурата. Извършителят на ПТП – 24-годишният Милан Дивеков – не е задържан за 24 часа по реда на ЗМВР, въпреки че самоличността му е била установена. Алкохолната проба от дрегер е била отрицателна, но Дивеков не е тестван на място, нито му е направен тест за наличие на упойващи вещества в кръвта. Той е призован устно от разследващия полицай за свидетел на следващия ден, когато е разпитан като свидетел, въпреки дадените указания от прокурор.

Последвало е повдигане на обвинение и задържането му до 72 часа по прокурорско постановление. Прокуратурата е установила, че Милан Дивеков е санкциониран общо 8 пъти по Закона за движение по пътищата и има 5 влезли в сила наказателни постановления и 3 наложени глоби с фиш. Установено е, че последното нарушение от Дивеков е от 10-ти май като всички наложени му глоби са неизплатени, но въпреки това не са му отнети контролни точки, нито талона за управление на МПС.

Служителите на МВР не са предприели никакви действия за установяване на самоличността на гражданите – очевидци на пътно-транспортното произшествие. И още- не е била назначена автотехническа експертиза, въпреки че началникът на сектор „Пътна полиция“ е заявил обратното пред Нова телевизия, се казва в писмото на Цацаров до министър Бъчварова.

 

С новото назначение тя  разпореди и цялостна проверка на работата на ОДМВР – Пловдив.

Може да харесате още...