Куртово Конаре дава първите домати и мелница за червен пипер у нас

domatki20Куртово Конаре е известно с биоземеделието си повече от век. Тук е заработила първата мелница за червен пипер, първите домати също са отгледани тук, разказва stamboliyski.tv. В деня на домата оттам разбираме, че местната гордост е дядо Александър, който през 1894 година за първи път внася доматено семе от Цариград в България.Той е бил природно интелигентен човек и изключително предприемчив. Имал е контакти с братята Евлоги и Христо Георгиеви и за много свои дела е ходил да се консултира с тях в Румъния. Първата мелница за червен пипер в България е негово дело. Тъй като навремето в Куртово Конаре се е отглеждал коноп, той е направил и въжарска работилница.

По проекта ще бъде изградена и биоградина в местната забавачка „Детски рай”. Децата, с помощта на учители, родители и доброволци ще направят кът с овошки, зеленчуци и цветя, а след това сами ще се грижат за насажденията. В момента ландшафтен архитект оформя пространствого в задния двор на детската градина. До 15 дни ще започне същинската работа.

По проекта ще бъдат проведени обучения по биоземеделие, пермакултура и начини за присаждане. Специалисти в съответната област ще преподават на земеделски стопани и млади фермери, които искат да развиват собствен бизнес, дори към любители.

На фестивала на чушката и домата, който е традиционен за Куртово Конаре, ще има специална шатра за стари семена и местни продукти. Началото е на 11 септември.

автор: Евелина Димитрова,  stamboliyski.tv

 

Може да харесате още...