Започва най-мащабното въздушнодесантно учение в Европа след края на Втората световна война – „Swift Response – 2015“

paratroopers002Най-голямото многонационално въздушнодесантно учение в Европа след края на Втората световна война ще се проведе между 20 август и 13 септември в 4 страни, сред които и България, съобщиха от Министерството на отбраната. В рамките на учението едновременно в Германия, Румъния, България и Италия ще се тренира въздушнодесантна операция. На 21 и 24 август в България, в регионите около Балчик и Тенево, ще бъде симулиран въздушен десант с парашутисти и спускане на техника от въздуха. В учението ще участват сили и на други страни-членки на НАТО – Гърция, Италия, Холандия, Полша, Португалия, Испания, Великобритания и САЩ. От българска страна ще участват около 150 военнослужещи и техника от състава на Сухопътни войски, сред които и 30 парашутисти от Специалните сили.

Целта на учението „Swift Response – 2015“, което е водено от САЩ, е да се интегрират силите paratroopers003с висока готовност на отделните членове на НАТО, така че те да могат да оперират като една и да могат да реагират ефективно на промените в сигурността по цялата територия на
Алианса. То ще подпомогне новите сили, създадени от НАТО, Very High Readiness Joint Task Force (VJTF) – Сили с много висока степен на готовност. Тяхната задача е да гарантират на Алианса възможността да реагира на промени в сигурността във всяка своя част в рамките на 48 часа.

You may also like...