Оранжев и жълт код днес за почти цяла България

dujdОранжев код за дъжд и гръмотевична дейност обяви за днес Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ – БАН) за областите ГАБРОВО, ВЕЛИКО ТЪРНОВО, РУСЕ, ТЪРГОВИЩЕ И РАЗГРАД! През следващото денонощие там ще има интензивни валежи – до 35 литра/кв.м. Очакват се гръмотевични бури и градушки. Времето е опасно, твърдят от Министерството на околната среда и водите и съобщават, че са прогнозирани по-рядко случващи се метеорологични явления. Възможни са материални щети и има опасност от наранявания. Бъдете много внимателни и се информирайте подробно и често за метеорологичната обстановка. Съобразявайте се с неизбежните рискове и следвайте всички съвети на компетентните органи, казват властите.

Жълт код за дъжд и гръмотевична дейност е обавен за областите ВРАЦА, ЛОВЕЧ, ПЛЕВЕН, ШУМЕН , СИЛИСТРА, СЛИВЕН, ХАСКОВО, КЪРДЖАЛИ, СТАРА ЗАГОРА, ПЛОВДИВ, ПАЗАРДЖИК И СОФИЯ ОБЛАСТ! През следващото денонощие ще има краткотрайни интензивни валежи и гръмотевични бури. Ще има условия и за градушки. Очакваните сумарни количества са до 20 – 25 л/кв.м. Времето може да бъде потенциално опасно. Явленията, които са прогнозирани, не са необичайни, но изискват внимание, ако възнамерявате да вършите работа на открито. Следете прогнозите за времето и не поемайте излишен риск.

Днес на много места ще има краткотрайни валежи и гръмотевици. Количества – до 30 л/кв.м. През нощта срещу вторник в североизточните райони са възможни значителни количества валеж – до около 30-40 л/кв.м. Във вторник през деня на места в източните и планинските райони ще превали и прегърми. Количествата до 5-10 л/кв.м, локално до около 20 л/кв.м. В сряда преваляванията ще са на по-малко места и не така значителни. Количествата – между 5 и 10 л/кв.м.

През изминалото денонощие речните нива в страната са се понижавали или са останали без промяна, като на отделни измервателни пунктове са отчетени незначителни повишения. В долното течение на река Сазлийка и в средното течение на Марица (Източнобеломорски басейн), речните нива са около праговете за високи води. За днес и утре, в резултат на прогнозирани валежи, се очакват краткотрайни повишения на речните нива на места. Към момента подхранването на реките е предимно от подземни води.

Системата за ранно предупреждение на НИМХ – БАН прогнозира за водосборите на реките Марица, Арда и Тунджа, че водните нива в басейните им ще са под праговете за предупреждение.

Може да харесате още...