Административните съдилища влизат в облака на държавната администрация

netwarsАдминистративните съдилища в областните градове на страната ще влязат в облака на държавната администрация. Това означава, че ще бъдат свързани в мрежа, уточняват  от  Изпълнителна агенция „Електронни съобщителни мрежи и информационни системи“, която управлява мрежата. Така те ще могат да използват необходимите комуникационни и информационни ресурси според нуждите си, а при отпадане на необходимостта ще се освобождават от излишния капацитет. Министерски съвет вече одобри 325 650 лв. за ускорено въвеждане на облачните технологии за нуждите на съдилищата.  Очаква се системата да гарантира устойчива комуникационна свързаност между Върховния административен съд и съдилищата в областните градове, единна свързаност на всеки съд към изграждащия се облак на електронното управление, както и да създаде сигурна среда за обмен на данни и комуникация.

Прилагането на облачните технологии в управлението ще даде възможност ангажираните в държавното управление структури да работят в единна виртуална съвместна информационна среда и ще има катализиращ ефект за създаване на цифрова администрация, включително в структурите с по-ограничени финансови ресурси и кадрови потенциал.

Разходът е еднократен и свързването на административните съдилища към мрежата на държавната администрация на практика ще доведе до значителни икономии на бюджетни средства в бъдеще.

 

Може да харесате още...