Православните християни празнуват Голяма Богородица

sv.bogorodicaНощна литургия на Бачковския манастир пред иконата на Божията майка положи началото в пловдивска област на един от най-почитаните християнски празници у нас – Успение на Света Богородица. След опелото в полунощ литийното шествие и тази година беше с копието на иконата, тъй като все още продължават реставрационните дейности по чудотворния оригинал. За празника днес миряните ще бъдат посрещнати с технологична новост – в двора на манастира е монтирана видеостена, на която ще могат да наблюдават службата, ако им се стори тясно и без въздух в препълнената по традиция църква.

Христояните вярват, че Света Богородица закриля родилките, майките и децата. Затова и днешният ден, наричан още Голяма Богородица, е сред най-обичаните в календара им.

Заради войната по пътищата, която и тази година взима десетки жертви, монасите в Бачково днес ще се молят за спирането й.

А миряните във Франция ще отправят обща молитва за подложените на гонение християни в Близкия Изток. Към молитвата им ще се присъединят с камбанен звън и храмовете в швейцарските градове Женева, Фрибург и Лозана.

Честит празник на всички, които го отбелязват. И на дамите със святото име Мария.

снимка: Теодора Тенева. Икона на Божията майка от Лопушанския манастир

Може да харесате още...