Допълнителни 12 хиляди лева – за стипендии на децата с изявени дарби от земеделските училища

deca-zaekПравителството одобри допълнителни разходи по бюджета на Министерството на земеделието и храните за тази година в размер на 12 420 лв. Средствата са за изплащане на стипендии на ученици от общинските и държавните професионалните гимназии в областта на земеделието. Те са предвидени в централния бюджет като част от Програмата на мерките за закрила на деца с изявени дарби.
Програмата беше приета през февруари 2015-та. Тя предвижда насърчаване на творческите, научните и спортните заложби и потребности на деца с изявени дарби, заели призови класирания в национални и международни конкурси, състезания и олимпиади, чрез еднократно финансово подпомагане и едногодишни стипендии. За стипендии на учениците с високи постижения по-рано през годината бяха отпуснати близо 600 хил. лв.

Отпускат се допълнително 3 302 745 лв. за дейностите по Национална програма
„Оптимизация на училищната мрежа“ за 2015г.

u4ili6te-nadpisНа днешното си заседание Правителството одобри и допълнителни трансфери от 3 302 745 лв. за финансово осигуряване на дейностите по Национална програма „Оптимизация на училищната мрежа“. Програмата обхваща ремонт и подобряване на материално-техническото оборудване на училища, предоставяне на транспорт на пътуващите учениците, създаване на столово хранене. Финансира се и изплащане на обезщетения по Кодекса на труда на персонала в резултат на преструктуриране на мрежата, чрез закриване или преобразуване на учебни заведения.

снимка: архив

Може да харесате още...