Галерия „Константин“ събужда носталгията по спомените ни с дигиталните графики на сръбската художничка Мирослава Ракович

20 къщи на колела, с килнати на една страна комини, с луна, кацнала на покрива, готова всеки миг да се плъзне по него… Това е само първият поглед към дигиталните графики на сръбската художничка Мирослава Ракович, подредени в Галерия “Константин” в Пловдив. Името на изложбата е “Носталгия” и от днес – 10 август, тя е отворена за всички, изкушени от изкуството, което събужда емоции. Ако сте сред тях, до 11 септември, между 13 и 17 часа на булевард „Марица“ 69, може да разгледате наживо рисунките на една носталгия. И ако пожелаете, да отнесете в своя дом нещо от нея. Откриването на “Носталгия” – с носталгията, нарисувана от музиката на кавалджията Васил Василев и словото на Екатерина Костова, може да усетите чрез носталгичната камера на Юлиан Георгиев.

Първообразът на Галерия „Константин“ е във френския град Вердерон. Пловдиската лекарка д-р Елена Радева-Николова и съпругът й, също лекар, я отварят преди няколко години като градски културен център, но Елена бързо я превръща в място за обмен на идеи и непрекъсваем диалог между изкуството, създавано във Франция и България. Той ще продължи и с галерията на брега на река Марица в Пловдив. „Идеята е френски автори да излагат у нас и в същото време българските да се популяризират във Франция“, обобщава д-р Радева. 

Може да харесате още...