Светият Синод с писмо до Цачева с настояване Църквата да се произнася по важни законoпроекти

opomni seДа се изказва становища по важни законопроекти поиска главата на Българската Православна Църква патриарх Неофит в писмо до председателя на НС Цецка Цачева. В писмото важни сфери се уточнява, че са тези, които се отнасят до живота, здравето, морала, образованието, културното наследство, здравен и социален статус на духовенството, статус на вероизповеданията, данъци, вещно-правни въпроси и други. През последните 15 години е било практика Църквата да праща становища до комисиите, пояснява патриархът: “Светият Синод всякога се е отзовавал и е представял своите становища, както за първо четене по принципите на изпратените му законопроекти, така и с предложения за конкретни редакции за второ четене”.

В последно време, обаче, по думите му, тази практика е прекратена. “Конкретен пример, който можем да посочим е Законопроектът за предучилищното и училищно образование, който не е изпратен за становище на Св. Синод на БПЦ – БП, нито са поканени негови представители на обсъждането му на първо и второ четене в заседанията на водещата постоянна Комисия по образованието и науката.”

Като напомня ролята на Църквата по време на росбтвото, патриархът заключава, че се надява писмото да стане достояние до председателите на постоянни комисии в 43-то Народно събрание и председателите на парламентарните групи, както и да се възвърне взаимното сътрудничество с тях.

Какъв ще е отговорът предстои да разберем.

F2F TV припомня, че по Конституция България е република с парламентарно управление. И, пак според Конституцията, че религиозните институции са отделени от държавата.

Може да харесате още...