Група „Сигма“ от спец. силите на столичната полиция – предадена на съд за подкупи

police_magistralaМоторизираната група за бързо реагиране „Сигма“ при Специализирани полицейски сили към „Охранителна полиция“-СДВР  е предадена на съд за подкупи, съобщиха от Прокуратурата. В Специализирания наказателен съд обвинителният акт е внесен срещу седем полицаи от  участници в организирана престъпна група, създадена с цел приемане на подкупи.   В рамките на едно дежурство един екип (от двама или трима човека) припечелвал между 200 и 400 лв. На съд е предаден ръководителят на групата Ивайло Василев, бивш директор на „Сигма“. Като обвиняеми са привлечени участниците Георги Божилов – старши полицай, Йордан Джогански – командир на отделение, Филип Макавейски – старши полицай, Владислав Николов – полицейски инспектор, Стойко Методиев – командир на отделение и Любомир Любомиров – старши полицай.

Според обвинението създаването на престъпната структура е организирано лично от Ивайло Василев през декември 2012 г. Тогава Василев излага намеренията си за бърза и лесна печалба пред подчинения си от моторизираната група Георги Божилов. Божилов приема не само заради възможността за допълнителен доход, но и заради обещано покровителство от страна на директора. Дни по-късно участие в групата е предложено и на останалите бъдещи участници в нея, даден им е и срок за потвърждение – 1 януари 2013 г. От този ден групата започва реалната си дейност.

До 30 юли 2014 г., когато участниците са задържани, командирът Василев определял за тях маршрути, по които се извършват много нарушения на Закона за движение по пътищата и им давал по телефона указания в кой момент да действат. А именно – да спират нарушители и да ги подбуждат към подкуп, вместо да им бъдат съставени актове или фишове.

От припечеленото всеки от групата плащал на Василев „месечна такса“ от 150 до 400 лв. в зависимост от маршрута, както и „такса-дежурство“ от 20 до 50 лв, твърдят от Прокуратурата. И още – в случаите, когато водачи подавали жалби за искани подкупи от участници в групата, Василев съдействал те да останат без последствия.

Може да харесате още...