Протест на работодатели и синдикати срещу поскъпването на тока

burgas-protestРаботници от над 1000 фирми в 28 града в страната излязоха на протест днес в 11 срещу повишението на цената на електроенергията от първи август. Зад протеста стоят четирите национално представителни организации на работодателите и двата синдиката. В столицата индустриалци, работници и служители се събраха пред сградата на МС с плакати, сред които “Не на мафията! Не на грабежа! Да на реформите! Да на пазарните цени в енергетиката!“.

Представителните работодателски организации АИКБ, БСК, БТПП, КРИБ и БФИЕК, смятат, че над българските предприятия е надвиснала гилотината на 15-20 процентно повишаване на цената на електроенергията.
Преди дни на пресконференция в столицата Николай Ненков от КНСБ заяви, че синдикалните структури ще участват в протеста, защото дотук са били взети някои добри решения, най-вече за преговорите с американските централи, преосмислянето на цените за ВЕИ и ВЕКП, но се създава напрежение между индустриалци и енергетици. Но индустриалците ще бъдат ударени с повишаването на задълженията към обществото, въпреки отстъпката, която не е чак толкова голяма и не обхваща голяма част от индустриалците – само тези с потребление над 10 GWh годишно. Според него, таксата от 5% ще постави на колене някои от производителите – например ТЕЦ Марица изток 2, която беше на загуба за 2014 г. и може да бъде „завлечена“ още повече. Той предложи идеята фонд да изкупува скъпата зелена енергия, а търговско предприятие да я продава чрез зелени сертификати и други финансови инструменти, за да не губи НЕК по 500 млн. лв. на година.

Вчера, по предложение на председателя на Временната анкетна комисия за проверка и оценка на състоянието на енергетиката в България към 31.01.2015 година Валери Симеонов, депутатите удължиха до 30 ноември срока на нейното действие.

снимка: протестите в Бургас

Може да харесате още...