Референдум с един въпрос заедно с местните избори наесен; президентът – “не е отчетена волята на народа да определи правилата, по които избира своите представители”

izbori_003Не с три, а с един въпрос – подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите – ще е народното допитване за изборните правила, коeто ще се проведе тази есен с местните избори. Това гласуваха депутатите днес, въпреки предложението на Президента на 25 октомври да отговорим с да или не на следните питанки:

1. Подкрепяте ли част от народните представители да се избират мажоритарно?

2. Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и националните референдуми?

3. Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?

Очевидно, депутатите постигнаха консенсус, въпреко непреодолимите си различия по други важни за българина теми – изборното статукво да се запази по отношение на избора на личности и задължителния вот, който според анализатори може да сложил сериозна спица в колата на купения вот.

И така – дистанционното гласуване по електронен начин получи подкрепата на 146 депутати, срещу него се обявиха 40, а 10 се въздържаха. Едва 89 народни избраници казаха “да” на въпроса за мажоритарния вот за част от канидат-депутатите, само с 4-ма по-малко категорично го отрекоха, въздържанието на 22-ма е като дупката на геврека… тоест няма значение. Питането за задължителния вот се провали при конфигурация 98 “за”, 58 “против” и 25 “въздържал” се.

“Президентът Росен Плевнелиев счита, че днешното решение на Народното събрание не отчита в пълна степен заявената воля на българския народ да определи правилата, по които избира своите представители. Повече от половин милион български граждани застанаха зад необходимостта от провеждане на референдум по три въпроса от съществено значение не само за изборния процес, а и за демократичното развитие на страната”, се казва в позицията на Росен Плевнелиев след депутатското решение днес. Държавният глава припомня, че “Конституцията ясно определя ролята и отговорностите на всеки, за да работи пряката демокрация. Крайното решение е на Народното събрание и всяка една от политическите сили, представени в него, носи политическа отговорност за своите действия.”

Толкова с фактологията.
Коментарите стават все по-излишни. Защото се блъскат в стена. Тази, която разделя личността от стадото.

Може да харесате още...