Спасиха щъркел, увиснал до проводници в крумовградското село Морянци

EVN_Krumovgrad1Спешна акция в помощ на пострадал щъркел го спаси от смърт преди броени дни в село Морянци, община Крумовград. Сигналът на местните за оплетена в сезал птица, получили в EVN и веднага изпратили екип. Щъркелът висял отстрани на гнездото, разположено върху електрически стълб в селото. В опасна близост до него имало проводници. Елтехникът  стигнал до птицата по стълба и я освободил. Оказало се, че тя е попаднала в клопката на сезала след непрекъснатите си опити да полети, при които е наранила крилото си. Щъркелът бил предаден на РИОСВ Хасково, откъдето е откаран в Спасителния център за диви животни на Зелени Балкани в Стара Загора. Там се очаква да получи и пълно възстановяване.

В сезона на най-силно присъствие на бели щъркели в Югоизточна България, сътрудниците на EVN България често се отзовават на сигнали на граждани за щъркели в беда, особено млади щъркели, които тепърва се учат да летят, разказват от енергийното дружество. Последният подобен случай е бил само преди няколко дни – на 17-ти юли, когато спасителната акция е била в село Ябълково, община Димитровград. Птицата беше оплетена в найлонов отпадък. Посредством автовишка беше освободена, обясниха от Енергото.

Подобни акции не са нови за EVN България, която за последните пет години е инсталирала 1358 специални платформи за щъркелови гнезда по електрически стълбове в Югоизточна България за предпазване живота на щъркелите при гнездене.

 

Може да харесате още...