Плаж на Марица? Защо не…

reka_mariza_01Плаж на Марица откриват на 2 август от 18 часа инициаторите на идеята от ONE ARCHITECTURE WEEK и artnewscafe. Мястото за печене и къпане ще се изгради между Пешеходния мост и моста на Панаира (бул. Марица 104). Гостите на реката ще могат да се възползват от бар, плаж с три басейна, а от септември и от отворена сцена, на която ще се провеждат различни музикални събития, работилници, лекции, дебати, филмови прожекции… За музикалното оформление на тържественото откриване с фънки бийтове ще се грижи DJ Gudel.Проектът „Плажът на Марица” цели да възстанови забравената пловдивска традиция на крайречните бани – първите пловдивски публични бани край Марица отварят врати още през 1882, обясняват инициаторите. В десетилетията след това няколко други плажа отварят врати на различни места край реката и те стават предпочитано място за прекарване на свободното време на пловдивчани.

След 70-те интересът към тях значително намалява. В днешно време почти никой не ходи на реката, освен дузина рибари в крайградските части на Пловдив. За период от поне 50 години, обаче, да идеш на плаж край Марица е било въплъщение на думата “густо”.

Повече от 100 години по-късно екипът и партньорите на Архитектурната седмица искат да възродят тази традиция. Плажът е временна конструкция, която ще съществува от 02 август до 30 септември. След края на фестивала ще бъде премахната като амбицията на организаторите е инициативата да се повтаря през всяко следващо лято.

През 2015-та темата на международния фестивал за архитектура, който ще се проведе от 18 до 27 септември в Пловдив, е ПРИ-ОБЩЕНА РЕКА. В нея се обръща специално внимание на Марица и вписването ѝ в културния и социален живот на Пловдив.

 

Може да харесате още...