Намаляват административната тежест в Закона за счетоводството

zavodОсвобождаване от задължение за превод на български език на всички счетоводни документи, които постъпват в предприятието на чужд език. Забрана за съставяне и отчитане на счетоводни документи за сделки, които изкривяват и изопачават действителното финансово и имуществено състояние на предприятието, както и осчетоводяването на фиктивни и привидни сделки, които прикриват други сделки, включително подкупването на длъжностни лица. Това са само част от промените, залегнали в одобрения от Правителството  проект на нов Закон за счетоводството. Очаква се той да намали административната тежест и разходите за бизнеса и да създаде ясни правила и процедури по отношение на счетоводната отчетност на предприятията. С предложения проект за първи път ще бъдат регламентирани категориите предприятия и групи. Приложимата счетоводна база, съдържанието на финансовите отчети, както и задължението за независим финансов одит ще се определят на база на големината на предприятието – неговите налични дълготрайни активи, приходи от продажби и персонал, а не от правната му форма, както е възприето в сега действащия закон.

Малките предприятия и тези от добивната промишленост са във фокуса на новата счетоводна директива и техните отчети ще претърпят най-много промени. Спрямо действащите в момента счетоводни нормативни актове в страната ни, промените за малките предприятия по същество се свеждат до намаляване на информацията, която се оповестява в приложенията към годишните финансови отчети и освобождаване от задължителен одит от регистрирани одитори на голяма част от тях.

За първи път в новия Закон за счетоводството се въвеждат изисквания предприятията, които извършват добив на нефт, газ, минерални ресурси и дървесина да разкриват информация за проектите, по които работят, за парите, които плащат на държавните и общинските институции. А за плащания над 100 хиляди евро те ще трябва да предоставят доста детайлна разбивка – плащания за лицензи, бонуси, роялти, данъци и др. подобни. Допълнителната информация ще се изисква само за големи дружества, като същата информацията може да се представя само на консолидирана основа. Тази информация, наречена „Доклад за плащанията към правителствата“, ще се публикува заедно с годишните финансови отчети.

Тепърва този проект ще се разглежда от депутатите.

Може да харесате още...