“Ромео и Жулиета“ възкръсва отново под откритото небе на Паталеница

patalenica-obu4enie2615 години след първото представление на “Ромео и Жулиета” в село Паталеница, пиесатавъзкръсва отново. Под открито небе. И в памет на Христо Церовски и Рекс Дойл. Това ще се случи в две последователни юлски вечери – на 24 и 25-ти, от 21:00 часа. Шекспирова театрална школа „Петровден“, създадена от режисьора Христо Церовкси, по традиция ще представи постановката на Лятната сцена на ОУ „Константин Величков”. Този път под вещата режисура на английския режисьор Тревър Роулинс.

”Ромео и Жулиета” е пиеса на огромните крайности, припомня мениджърът на летните театрални проекти в Паталеница Ина Церовска. Две враждуващи семейства. Двама тийнейджъри, които дълбоко и опасно се влюбват от пръв поглед. Превръщане на радостта от споделените чувства в дълбоко отчаяние.

“Искахме тези крайности да отразим и в начина, по който подходихме към пиесата. По време на репетициите, чрез пластика и вокална работа, изследвахме разликите ни в ансамбъла. Пяхме и говорихме текстовете от пиесата и на български и английски език. Заедно танцувахме и диво и организирано. Движихме се и с ярост и с любов, минавайки през всички нюанси помежду им. Представяйки пиесата, спомняме си за Христо Церовски и Рекс Дойл, двама души, които, въпреки че вече не са с нас физически, продължават да ни вдъхновяват,” разказва в аванс Тревър.

Той е декан на театралния факултет в Guildford School of Acting към Университета Съри, Англия, с който школа „Петровден“ продължава успешното си сътрудничество. Негови помощници са Стере Майер, която е дългогодишен участник в шекспировите постановки и Лаура Уестън, преподаватели, съответно, по вокални техники и сценично движение и пластика.

С тях за втора поредна година са и студенти по актьорско майсторство от театралното училище в Англия, които равностойно ще участват в пиесата, заедно с професионалните актьори и възпитаниците на Шекспировата школа в селото.

patalenica-romeo i julietaЕто шарения състав на “Ромео и Жулиета” в Паталеница: Александра Михайлова; Богдан Казанджиев; Анатолий Ставрев; Таня Йоргова; Гьорги Георгиев; Петър Mитев; Самуела-Ивана Церовска; Благой Бойчев; Мартина Вълчинова; Гергана Петрова; Стоян Додников; Harry Evans (Хари Евънс); Hazel Caulfield (Хейзъл Коуфилд); Ryan Woodcock (Райън Уудкок); Brooke Parratt (Брук Парат); Luke Rees-Oliviere (Люк Рийс-Оливие).

Струва си да се гледат под светлото родопско небе 🙂

снимка: в двора на училището в село Паталеница, интервю с актьорите на децата от младежката ТВ Пазарджик

Може да харесате още...