Дипломатите на Франция у нас честват националния празник на страната си за първи път извън София

francia-plovdiv4Дипломатите на Франция у нас честваха националния празник на страната си за първи път извън София. Снощи в Малката Базилика в Пловдив  посланик Ксавие Лапер дьо Кабан и съпругата му Мария, заедно с почетния консул на Франция под тепетата Фани Брадинска посрещнаха пловдивския областен управител Розалин Петков и кмета на града Иван Тотев с още много официални гости, за да отпразнуват заедно Денят на превземането на Бастилията. Една от причините за избора на Пловдив за домакин на изисканото тържество са дългогодишните контакти между Пловдив и Посолството на Франция, както и успешното партньорство по повод организацията на гостуването на българската изложба “Епопея на тракийските царе“ в Лувъра и представянето на изложбата “Лувърът в България. Среща с египетски жрец” в Археологическия музей в Пловдив.

Алианс Франсез в Пловдив, чийто дългогодишен директор е Фани Брадинска, като образователна и културна francia-plovdiv3институция също има важен принос във формирането на тези отлични партньорски взаимоотношения.

Знамето на Република Франция присъстваше във всеки един детайл от украсата на залата. Тортата по повод Националния празник, също с формата на географската карта на Франция, с цветовете на националния флаг и Айфеловата кула – една от най-известните френски забележителности – разряза лично Негово превъзходителство с пловдивския градоначалник.

Може да харесате още...