В Шумен може да бъде открит филиал на варненския медицински университет

books-studentsАко депутатите приемат предложението на Кабинета, в Шумен може да се открие филиал на Медицинския университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“ – Варна. Проектът предвижда в новото звено да бъдат обучавани студенти в две специалности – „Медицинска сестра“ и „Акушерка“. Определен е капацитет от 80 места за всяка от специалностите. 
Откриването на филиала е по искане на академичното ръководство на висшето училище и въз основа на положителна оценка от Националната агенция за оценяване и акредитация. Осигурени са необходимата материално-техническа база и академичен състав, обясняват от МС.

В други 4 нови висши специализирани училища, преобразувани наскоро от самостоятелни колежи, ще могат да приемат студенти за обучение през учебната 2015/2016 г.: Висшето училище по телекомуникации и пощи в София ще може да приеме общо 420 студенти, Европейското висше училище по икономика и мениджмънт в Пловдив – 1200 студенти, Висшето училище по сигурност и икономика в Пловдив – 733 студенти, и Висшето училище по мениджмънт във Варна – 465 студенти.

Правителството каза ДА на искането от ЮЗУ „Неофит Рилски“ – Благоевград за утвърждаване на прием по професионално направление „Национална сигурност” . Но  намали с 16 бройки приема на студенти във Военна академия „Г. С. Раковски“ – става дума за специалността „Организация и управление на военните формирования на оперативно ниво”. Подобно е решението и за Националния военен университет „Васил Левски“. Там броят на приеманите студенти в професионалните направления „Комуникация и компютърна техника“, „Транспорт, корабоплаване и авиация“ и „Общо инженерство“ се намалява с 22.

Може да харесате още...