Закриха домовете за изоставени бебета във Ветрен и Разград

bebe_kuvyozПравителството прие постановление за закриване на домовете за медико-социални грижи за деца във Ветрен, община Септември, и в Разград. Причината е правителствената политика за деинституционализация на грижите за деца. Последното дете във Ветрен беше изведено от Дома малко преди 1 май тази година. Сега дневният център към него  се ползва почасово от 5-6 деца. Последните две деца от Разградския дом пък бяха изведени на 21 май като 11 деца от семейна среда ползват почасови услуги в дневния център и към момента.
Двете общини са заявили намерение да продължат поддържането на дневните центрове, което ще осигури приемственост в грижите за децата, както и възможност за професионална реализация на персонала от закритите институции, обясняват от МС. За целта с отделен акт ще бъдат осигурени средства за социални услуги като делегирани от държавата дейности.

Предстои в още два региона на страната да бъде преустановено предлагането на институционална грижа за деца в домове за изоставени бебета и тя да бъде заменена с други социални услуги.

Може да харесате още...