В Благоевград създават инициативна група за правата на децата да растат в семейство

deca-fondaciaВъпреки че обществеността в Благоевград писа в проучване 4, 90 по петобалната система на институциите и гражданите в своя район за подкрепата на деца, лишени от родителска грижа, хора от различни активни слоеве решиха да се обединят в инициативна група. Целта й е на местно ниво да се постигнат устойчиви резултати в грижата за правото на най-малките да растат в семейство. Решението беше взето след кръгла маса, организирана от Фондация “За нашите деца” в Благоевград, в която представители на НПО, местната власт, бизнеса и медиите успяха да чуят гледната точка на децата, на deca-fondacia2Фондацията, на Държавната агенция за закрила на детето, на отговорния бизнес и на преподавателка по журналистика в столичен ВУЗ.

Участниците в кръглата маса изработиха проект на пътна карта за действие с конкретни механизми на работа в подкрепа на най-малките. На специална церемония бяха наградени и трите най-добри харти на участници в конкурса „Правата на децата са наша грижа“. В него се включиха граждани, които отправиха своите предложения за лична ангажираност в спазване правото на детето на семейство. Хартите бяха избрани от специално жури, съставено от деца.

Кръгли маси за правото на семейство на децата предстои да се проведат и в градовете Варна, Пловдив и Монтана по проект „Медиите, бизнесът и аз ЗА нашите деца“.

Може да харесате още...