Окръжна прокуратура-Пазарджик предаде 14 души на съд за проповядване на омраза на религиозна основа и за пропаганда за война

pazarjik_centyr_01Окръжна прокуратура-Пазарджик внесе обвинителен акт срещу 14 души за проповядване на омраза на религиозна основа и за пропаганда за война. На съд сред предадените е Ахмед Муса и една жена – Александрина Ангелова (Мелекшен), живееща в село Старцево.  Срещу Ахмед Муса е повдигнато обвинение, че от ноември 2013-та до ноември 2014-та в градовете Пазарджик, Пловдив и Асеновград наживо и по интернет е проповядвал омраза на религиозна основа. Според Прокуратурата, това е ставало  чрез организиране на превод, издаване и разпространяване на книгата “Науакиду`л Ислям (Вероотстъпване) – текст и разяснение”, на български език, както и с муджахидински жест с изправен и насочен нагоре показалец. В периода ноември 2013 година до 25 ноември 2014-та в Пазарджик – пак чрез слово в джамията „Абу Бекир” и чрез профил в интернет сайт, чрез снимка на фона на знамето на „Ислямска държава”, е пропагандирал за война в нарушение на Международния пакт за граждански и политически права на ООН, ратифициран с Указ на Президиума на НС, твърдят още от Прокуратурата.

Александрина Ангелова е обвинена, че от ноември 2013 год. до 25.11.2014 год. в Пазарджик и в село Старцево, област Смолян също е проповядвала омраза на религиозна основа чрез превод и разпространяване на книгата “Науакиду`л Ислям (Вероотстъпване) – текст и разяснение”, както и че от юни 2014 година до 25.11.2014 год. чрез осигуряване и излагане на показ на знаме с логото на „Ислямска държава” в помещение към джамията на същото село, е пропагандирала за война.

Обвинителният акт е от 134 страници с допълнителни приложения, разпитани са 48 свидетели, в това число и такива със скрита самоличност, по досъдебното производство са извършени множество експертизи, сред които в областта на политологията, социологията, историко-лексикологочина и компютърни експертизи.

12 са „Задържани под стража“ и към момента са преведени в Затвора Пазарджик. Други двама, сред които и Ангелова, са с мярка за неотклонение „Парична гаранция“ в размер на по 5 000 лв.

 

Може да харесате още...