Актриса, музикант и спортист – предложени за орден „Св. Св. Кирил и Методий“

flag_bg2Да бъдат удостоени с орден „Св. Св. Кирил и Методий” Виолета Бахчеванова, майор Ради Радев и доц. д-р Никола Дагоров предложи днес на Парламента Министерският съвет. Виолета Бахчевановае сред най-обичаните български актриси; Ради Радев – композитор с около 400 произведения, съхранени във фонда на БНР, и диригент на едни от най-представителните оркестри у нас; Никола Дагоров – атлет, десет пъти подобрил националния рекорд в дисциплината „троен скок“ и 6 пъти републикански шампион.

Бахчеванова е родена на 22 март 1935 година в София. Завършва „Актьорско майсторство“ във ВИТИЗ „Кр. Сарафов“ през 1959 година в класа на проф. Филип Филипов. За таланта й говорят ролите й в Народния театър, където преминава творческата й кариера. Публичният й дебют там е през 1961 година в ролята на Мария Десислава в пиесата „Иван Шишман“, която се представя 315 пъти- своеобразен рекорд за най-дълго играната женска роля в 100-годишната история на Народния театър. В продължение на 33 години Виолета Бахчеванова изиграва над 50 главни роли в класически и съвременни, чуждестранни и български пиеси под режисурата на водещите имена в българския театър. През 2013 година получава награда „Икар“ за изключителен творчески принос към българския театър.

Майор Ради Радев е роден на 23 януари 1972 година в град Добрич. Завършва Академия за музикално и танцово изкуство в гр. Пловдив със специалности дирижиране и композиция в класовете на доц. Стефан Мутафчиев и проф. Иван Спасов. Музикалната кариера на майор Радев започва в ДФА „Тракия“- Пловдив, преминава през Българското национално радио, за чийто фонд написва около 400 произведения. От 2007 г. майор Ради Радев е главен диригент на Гвардейския представителен духов оркестър, а от 2008 г. е назначен за главен диригент на Българската армия и началник на Гвардейския представителен духов оркестър. Негови произведения се изпълняват от „Мистерия на българските гласове“, ансамбъл „Тракия“- Пловдив, ансамбъл „Добруджа“- Добрич. Член е на Съюза на Българските композитори.

Доц. д-р Никола Дагоров е роден на 3 юни 1925 година. От 1942 до 1955г. е член на националния отбор по лека атлетика, десет пъти е подобрил националния рекорд в дисциплината „троен скок“, като 6 пъти е бил републикански шампион. В продължение на 15 години, от 1953 до 1968 година, доц. д-р Дагоров е бил лекар на националния отбор по лека атлетика. Работил е в редица елитни болници-ИСУЛ, Пирогов, Спортен диспансер- София и др. Като експерт на Международната футболна федерация (ФИФА) провежда курсове в Нигерия, Тайланд и Бангладеш по проблемите на спортния травматизъм. Бил е съветник към Министерство на народното здраве в Кувейт по проблемите на спортната медицина.

Може да харесате още...