Референдум в Гърция, затворени банки и апел към бг туристите – носете си пари в брой

izbori_003На 5 юли гражданите на Гърция ще трябва да се произнесат с ДА или НЕ по въпроса дали да приемат или не исканията на международните кредитори в замяна на нови средства, с които страната да се справи с изпълнение на задълженията си по своите дългове, съобщи Дарик радио, цитирайки агенция Ройтерс и БГнес.  Изтичането на текущата програма за финансова подкрепа на страната и решението за този референдум доведе до масово теглене на пари в брой от банкоматите в Гърция, съобщи българското външно министерство. Според информацията му, банките ще останат затворени  до 5 юли, а като дата за възстановяване на дейността на банките се посочва 7 юли. Сумите за теглене в брой са ограничени до 60 евро на ден. Ще могат да се теглят пари от банкомати с карти на чуждестранни банки и за тях няма ограничения, но такива могат да бъдат наложени от финансовия министър.Отчита се и забрана за парични преводи към чужбина.

Освен това, по данни на българското посолство в Атина, има и повишено търсене на горива в Гърция.

Наблюденията показват, че в региона на Солун, в района на Халкидики и други курортни дестинации, банковите устройства за предоставяне на пари в брой не разполагат с налични средства . Част от бензиностанциите са затворени и може да се очаква неритмично снабдяване с горива, особено в по-малките населени места. Хотелиерите изискват заплащане на туристическите услуги в брой.

МВнР препоръчва на българските граждани, които пътуват в региона, да отчитат тези обстоятелства и да разполагат с достатъчно евро в брой за непредвидени обстоятелства.

Може да харесате още...