В Пловдив представят книгата „Слуховидецът на века” на Елиас Канети

elias-kanetiВ понеделник, 29 декември, в Балабановата къща в Пловдив ще бъде представяна книгата на Елиас Канети „Слуховидецът на века”. Поводът е 110 години от рождението на носителя на Нобеловата награда. За книгата ще говори от 17.30 часа  проф. Пенка Ангелова, съставител и редактор и човек, който дълги години води лична кореспонденция с автора. Тя е професор в катедра «Европеистика» на Русенски университет «Ангел Кънчев» и преподавател в катедра «Немска филология» на Великотърновски университет «Св.Св. Кирил и Методий».

Международно дружество „Елиас Канети” е разработило цялостна Програма за отбелязването на годишнината. Предвиден е ремонт на покрива на родната къща на твореца в Русе, поставяне на паметна плоча на фасадата й, литературни четения, прожектиране на филм в пет български града, представяне на книгите на писателя и други.

Elias-CannetiЕлиас Канети е роден в Русе (някога Русчук). Творчеството на писателя е отличено с “Голямата литературна награда на Баварската академия за изящни изкуства” (1969), “Голямата австрийска държавна награда” (1967), престижната немска награда “Георг Бюхнер” (1972), наградите “Нели Закс” (1975), “Йохан Петер Хебел” (1980) и “Франц Кафка” на град Клостернойбург (1981). През 1981 г. Елиас Канети получава Нобеловата награда за литература за цялостното си творчество, характеризиращо се с далновидност, идейно богатство и художествена мощ.

През 1983 г. на Елиас Канети е присъден Големият орден за заслуги на Федерална република Германия. На 14 август 1994 г. Елиас Канети умира в Цюрих, оставяйки след себе си значимо творчество, преведено на повече от 25 езика.

Може да харесате още...