Административният съд ще решава да има ли съдебно-медицинска експертиза по делото за муковисцидоза на Камелия Чернева срещу МЗ

zasedanie-mukoviscidoza24Пет дами, между които преподавател във Фармацевтичния Факултет на МУ Пловдив, медицинска сестра и лекар – изслуша Административният съд в Пловдив на днешното си заседание по делото, което страдащата от муковисцидоза Камелия Чернева заведе срещу Министерството на здравеопазването. Сред свидетелите, всички – по искане на пълномощниците на Камелия – бяха още майка й и нейна близка приятелка. Те разказаха, че в последните пет години след болнично лечение се е налагало тя да го продължава в дома си, закупувайки скъпо струващи антибиотици под непрестанен стрес дали ще й стигнат парите да си ги набави.

„Два пъти нейни състуденти подемаха акции за набиране на средства, които директно й предоставяхме, за да продължи приема на лекарствата, без които не може да се овладее конкретната инфекция“, обясни Цветомила Гунчева, преподавател на Камелия: „Преди тях тя беше психически срината и в депресия, че няма надежда за живота й. Тези пари за нея означаваха живот“.

zasedanie-mukoviscidoza26Стресът се отразява и на физическото й състояние, свидетелства приятелката й Елена Тасева: „Рязка загуба на килограми, лицето й става в сенки, калцират й се вените, отделно тези венозни курсове в къщи са болезнени, ограничават и социалния й живот.“

През последните 5 години нито веднуж лечението на Камелия не е приключило в болницата, а е продължило в домашни условия. Причината е, че клиничната пъетка, по която е влизала, е ограничена и във времето – до 10 дни, и във финансирането. Никоя болница не може да приеме такъв болен, защото не може да си позволи такова скъпо лечение“, каза в залата и лекуващият лекар Милена Тодорова.

zasedanie-mukoviscidoza22След изслушване на свидетелите, главният юристконсулт на МЗ Нели Петрова поиска от Съда да престави допълнително въпроси за допускане на съдебно-медицинска експертиза. Съдът прие искането и даде 10 дневен срок и на двете страни да формулират писмено своите молби, по които заяви,че ще се произнесе в закрито заседание.

Открито, страните ще се срещнат отново на 6 октомври от 14:30 часа.

На заседанието днес за морална подкрепа в залата дойде председателят на Националния Алианс на хората zasedanie-mukoviscidoza25с редки болести Владимир Томов.

Делото е заведено по Закона за защита от дискриминация и започна на 7 май тази година. Камелия Чернева претендира за 58 944 лв. обезщетение за вредите, които МЗ й е нанесло с бездействието си с оглед липсата на Клинична пътека за рядката болест от април 2010 до януари 2015 година.

Може да харесате още...