Полетата над Горнослав – пълни с билката за 99 болести

enjovden-gornoslav5Полетата над асеновградското село Горнослав тази година са пълни с жълт кантарион. Казват, че това е билката за 99 болести. Това разказва 34 годишната Руслана Бояджиева, която преди 3 години зарязва скъпо платената си работа на инженер по телекомуникациите в Чехия и заедно със съпруга си Димитър Грънчаров се заселват тук, за да отглеждат… червеи. Към тях се присъединява и приятелят им Иван Андонов, с когото заедно основават неформалния съюз на земеделски производители „Веселата ферма в Родопите“. Има поверие, че билката, която израстне най-много в една година, ще е и най-нужната за хората, обяснява Руслана, докато подрежда в еньовденската си кошница бял равнец, салвия и тетра.

Ако поверието е вярно, жълтият кантарион, който на това място съвсем не е най-масов, тази година ще е нужен повече отвсякога, за да помага при рани и против възпаления, за по-добър сън и повече спокойствие. Може да се изсуши, но чай се прави и от току-що набрания цвят.

enjovden-gornoslav3Чаят от билки, набрани от поляните в родопския балкан, е основната напитка на хората в Горнослав. 83 годишният Ангел Андреев, пенсиониран автотехник, разказва, че откакто са се върнали с жена му на село, редовно варят чай от мащерка, липов цвят, жълт и червен кантарион, от ранните листа на смокиня и от дива ягода. Черпят и всичките си гости, деца, внуци и правнуци. А когато синът им и семейството му си тръгнат обратно за Германия, задължително взимат със себе си от ароматните билки.

И понеже се знае, че набрани на Еньовден, те са най-полезни, тази сутрин не само Руслана и дядо Ангел са излязли на ливадите. Минах боса по росата, направих букет от бял равнец и си измих лицето с отвара, разказва бившата детска учителка Стоянка Русапова.

След еньовденските ритуали, на този ден горнославци по традиция се събират в парклиса „Св. Йоан ferma za bilki-1050454Кръстител“. Черкуват се, после свещеникът освещава курбана от боб, който от ранни зори къкри в двора на дядо Ангел. И така, заедно, споделят празника. Тук постоянно живеят около 30 домакинства. Местните се радват, че през последните няколко години има интерес в селото къщи да търсят все повече млади хора. И вече приемат приселниците като местни.

Освен Руслана и Димитър, преди 3 години директно от Англия в селото се установява и Пенчо. Занимавам се с 25 декара лозя и череши, произвеждам вино и ракия. Нищо не ми липсва. А какво спечелих ли? Усетих безвремието, усмихва се.

Искаме да покажем, че връщането на село и природата може да е алтернатива младите българи да не емигрират в чужбина. И че идеите за чиста храна и за доброволчество – да работиш за някого срещу enjovden-gornoslav6подслон и храна – са възможни и в България – допълва Руслана. Фермата за червеи, с която започнали, спечелвайки проект, отдавна вече не е единствената амбиция на неформалната им група. Иван отглежда 50 декара овошки върху старо лозе в Брестовица, а тя и Димитър създават смокинова градина и планират да превърнат втория етаж на къщата си в хостел. Идват все повече хора. Наскоро имахме доброволка от Швейцария. Очакваме да ни посети баща с три деца от Русе. А тази неделя ще посрещнем и група от 60 човека. Българинът винаги е имал особена връзка с природата – вижте, тази дума само в нашия език означава „при рода“, все едно да се върнеш при корените – казва Руслана.

enjovden-gornoslav4В неделя вратите на „Веселата ферма в Родопите“ ще бъдат отворени за всички, изкушени да прекарат един ден сред природата. От Хранкооп Пловдив, организатор на събитието, са се погрижили за безплатен групов транспорт. Бусът тръгва в 9:00 часа от Клуб Тотал Спорт в Пловдив, където всяка събота се провежда и фермерски пазар с еко продукти.

Събитието е част от проекта „Фермерските пазари в София и Пловдив – събития за устойчиво развитие“, който се финансира от Програмата за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014.

 

 

Може да харесате още...