71 години – памет за жертви от двете страни на барикадата във Втората Световна война

suhozem71 – годишнината от саможертвата на лейтенант Дейвид Кингсли и гибелта на седем местни жители отбелязаха с възпоменателна церемония в Сухозем военни и цивилни от България и САЩ днес, 71 години след паметния 23 юни, в който американски Б 17 на връщане от мисия в Румъния се разбива в ниви край селото. Бомбардоровачът, известен още с прозвището “летяща крепост”, е повреден при немска противовъздушна атака в Плоещ и прелитайки на връщане от мисията си над България, е застрашавал да се вреже в калояновското село. Но бордният стрелец Дейвид Кингсли извежда екипажа и насочва машината към полето, за да ограничи жертвите, жертвайки своя живот. Така, вместо да изпепели цялото село, разбиването на Б 17 убива 7 души от фамилията Дуралийски, които били на нивата си в момента на катастрофата.
Преди 11 години в центъра на Сухозем беше издигнат паметник на саможертвата. А днес кметът на Калояново сподели пред него: „ 71 години са кратък период от съвременната история, но достатъчно дълъг, за да бъде и поучителен и преходен. Тогава, по стечение на историческите обстоятелства, ние сме били противници, а 45 години по-късно станахме приятели и съмишленици”. По думите му, мемориалът съхранява паметта за една човешка трагедия, но това показва, че пред смъртта всички сме равни. “И никога повече хората не бива да позволяват да бъдат въвличани във войни”.

По време на словото на полк. Джеймс Кроухърст, военен и военновъздушен аташе на САЩ в Българияпочит пред загиналите отдадоха два американски изтребителя F – 15 от Военно-въздушната гвардия на САЩ във Флорида, които в момент участват в международно учение “Тракийски орел 2” в Трета авиобаза в Граф Игнатиево.  „Според преданията човек умира по два пъти – когато духът напусне тялото и когато спомените за него изчезнат- каза в словото си полк. Кроухърст. „Този мемориал, открит през 2004 година показва, че както л-т Кингсли, така и седмината от фамилията Дуралийски ще останат в сърцата ни“.

И в момента базата на Националната гвардия на щата Орегон носи името на лейтенант Дейвид Кингсли.

Може да харесате още...