Великите европейци – колегата Пламен Асенов пренесе радио предаването си… в книга

globus_peroПървото публично представяне на книгата „Великите европейци  ще се състои на 25 юни от 18.00 часа в Първо студио на Радио Пловдив, съобщи авторът й Пламен Асенов. Воден от идеята, че на България е необходима не втора епоха на Възраждане, а първа епоха на Просвещение, от октомври 2012 година той стартира в Радио Пловдив седмичната рубрика със същото име. “Великите европейци” е поредица радио-портрети на значими фигури от европейската история, политика, наука, изкуство, култура, социален живот. Тя е уникална за българската журналистика, носи силен образователен елемент, има свеж, развлекателен характер и търси контакт с най-широк кръг слушатели, включително младите. До средата на 2015-та в това ветрило от истории са представени над 140 портрета. Освен в ефира на Радио Пловдив, те се излъчват по програма Хоризонт на БНР, а чрез SBS, Мелбърн – и за българската аудитория в Австралия.

През декември 2014-та „Великите европейци” получи годишната награда на СБЖ в раздел „Електронни медии – радио”.

Още от начало има идея поредицата да се пренесе и в триизмерния свят, да се реализира в книга като радио разказите се адаптират за четене и бъдат богато илюстрирани. Стана така, че издаването на книгата съвпадна с 60-годишнината на Радио Пловдив и е един от гвоздеите на целогодишната програма по този повод.

Книгата събра само скромните 55 портрета на велики европейци, подредени хронологично – от Омир до Тери Пратчет, разказва в аванс журналистът Пламен Асенов. И допълва: Тези истории изобщо не изчерпват темата, напротив, дават само бегла представа за сложността и красотата на онзи човешки и цивилизационен пъзел, наречен Европа, който се разкрива пред очите ни с добавянето на всеки нов елемент в него. А ако се окаже, че на вас ви е поне наполовина толкова хубаво да слушате или четете тези истории, колкото на мен да ги правя, значи работата ми е свършена.

 

Може да харесате още...