Диагностичен апарат хваща още в зародиш рака на простатната жлеза

onko-izsledvaneОколо 40 процента от случаите с повишен ПСА и отрицателни резултати за карцином при стандартната биопсия, всъщност, са фалшиво негативни, т.е. има карцином. Това твърдят уролозите от пловдивската клиника Медикус-Алфа от опита си за ранна диагностика на заболяването. Добрата новина, обаче, е, че с диагностичният апарат  Хистоскенинг болестта се “хваща” още в зародиш. Откриването на рака на простатата в ранен стадий позволява напълно успешното му излекуване с щадящи методи, които запазват нормалната уринарна и еректилна функция на мъжа. 

Злокачествен тумор имат 8 човека от 20, при които стандартната биопсия за рак на простата показва фалшиво негативни резултати. Карциномите са открити благодарение на най-точния в момента метод за ранна диагностика – Хистоскенинг. Резултатите от посочените 20 случая показват, че 40 процента от многократно биопсираните преди това мъже са с пропуснат рак на простата – наблюденията съобщиха националният консултант по урология проф. Александър Хинев и д-р Рангел Старев по време на 6‐тия симпозиум „Ендоурология и минимално инвазивна хирургия” в София. Двамата уролози изнесоха доклад за революционната методика за точна диагностика на рак на простата – Хистоскенинг ТТ/HistoScanning TT. Само 100 болници в света го прилагат, в България единствено пловдивската клиника „Медикус Алфа“ закупи апарата.

Именно в „Медикус Алфа“ през последните 6 месеца проф. Александър Хинев и д-р Рангел Старев натрупаха значителен опит, извършвайки прицелна биопсия на над 50 пациента.

„Резултатите, които получихме са впечатляващи. Често се случва клинично значим рак на простатата да не може да бъде открит при диагностика с досегашните методи. За съжаление нашето изследване показа, че честотата на този пропуск може да бъде 40%“, обясни д-р Старев. Стандартната биопсия на простата е характерна с висок процент фалшиво-негативни резултати и ниско ниво на откриваемост на простатен карцином, както и усложнения, свързани с вземането на множествени трансректални биопсии от простатата. Чрез новия високотехнологичен метод Хистоскенинг диагностиката на рак на простатата е с почти 100% точност. Апаратът позволява вземането на прицелни /таргетни/ биопсии от всички суспектни зони в простатата, което намалява фалшиво-негативните резултати и подобрява откриваемостта на простатния карцином в ранен стадий. Изследването е 25-30 минути и не е травматично за пациента.

Опитът на уролозите показа, че Хистоскенингът улавя и т.нар. ин ситу карциноми – рак още в зародиш. „Имаме такива случаи, доказани и патоанатомично, открихме рак в най-ранната възможна фаза“, съобщи д-р Старев.

Той посочи, че въпреки напредъка през последните години, проблемът с ранната диагностика на простата все още е голям. Ракът на простатата е най-честото злокачествено новообразование при мъжете, по смъртност в САЩ е на второ място, а в Европа на 3-то място. В България всяка година се диагностицират нови 3 500 случаи.

 

Може да харесате още...