Пловдивчанки с международен ореол концертират тази вечер в Етнографския музей под тепетата

daniela6terevaТази вечер, 16 юни, от 20 часа Етнографският музей в Пловдив ще се огласи от творби на В. А. Моцaрт, П. Сaрaсaте, Кл. Дебюси–Я. Хайфец, Я. Сибелиус, E. Изаи, К. Шимaновски, Фр. Пуленк, П. Владигеров, изпълнени от няколко талантливи пловдивчанки, които отдавна концентрират по световните сцени. Пловдивчанка е гастролиращата от САЩ цигуларка Даниела Щерева. Пловдивски корени е пуснала от 30 години и пианистката Ирен Капеловска. И двете дами са част от 70-годишната история на Музикалното училище под тепетата „Добрин Петков“. Даниела го е завършила а Ирен е сред преподавателите му от 1990-а досега.

След НМА „Проф. Панчо Владигеров” – София, цигуларката продължава обучението си в Университета в Луизиана (САЩ) по покана на проф. Кеворк Мардиросян, при когото завършва магистратура. Редят се специализации, конкурси, отличия. Била е концертмайстор и оркестрант в различни симфонични оркестри в Питсбърг и Бостън. Понастоящем има постоянен договор в „Нейпълс симфони” във Флорида (САЩ), преподава цигулка и участва в многобройни камерни и солови концерти.

Ирен Капеловска е била солист на Пловдивската филхармония и Симфоничния оркестър на Хасково. Има активна концертна дейност в България, Австрия и Полша като камерен изпълнител и партниращ пианист. Като акомпанятор е носител на почетни отличия и дипломи от национални и международни конкурси, както и на наградата на Съюза на българските музикални и танцови дейци „Златна лира” за високи художествени постижения.

Концертът е от афиша на 51 Международен фестивал на камерната музика в Пловдив. Дуо ХМАРА от Украйна гастролирадве вечери по-късно, на 18 юни (четвъртък), на същото място и от същия час. Павел и Анна Хмара (цигулка – пано) ще изпълнят за пловдивчани малка част от огромния си репертоар – Моцарт, Брамс, Шимановски и Стравински.

на снимката: Даниела Щерева

Може да харесате още...