Четвъртата Модерна академия научи 153-ма пловдивски ученици… да мислят

Syndicate_2014153-ма ученика завършиха учебната 2014-2015 година на Модерна академия на изкуствата „Синдикат”. Това е четвъртата година на Академията. Първите три учебни години завършиха общо 447 ученика. Така общият брой на завършилите към днешна дата е 600 души.  Последните възпитаници на академията, деца от 8-ми до 12-ти клас, изучаваха безплатно в 8 програми „Литература на ХХ век”, „Идеи на ХХ век”, „Модерна музика”, „Модерни методи на мислене”, „Екранни изкуства”, „Визуални изкуства на ХХ век”, „Графичен дизайн”, „Творческо писане”. Програмите са специално разработени за проекта като теми и методика и надграждат училищните програми. Бяха проведени редица практически занимания – тренинги, workshop-ове, разработване и представяне на проекти. В групата по Графичен дизайн, например, създаваха рекламен плакат; корпоративна идентичност на въображаема фирма – проектиране на лого, име и знак; дизайн на опаковка – изпълнение на етикет за вино и опаковка за бутилката; авторско портфолио.

В „Модерна музика” – workshop по създаване на плейлисти за „Хелоуи” и Коледа/Нова Година.

Syndicate_Mislene_ChasВъв „Визуални изкуства на ХХ век” – разработване и представяне на курсови работи за избран световен художник – Винсент ван Гог, Василий Кандински, Марсел Дюшан и други.

„Екранни изкуства” разработваха и представиха проект “Костюмът в киното”. Написаха сценарий, снимаха, монтираха и представяха филма „Енигма”.

В програмата „Модерни методи на мислене”, втори модул, учениците имаха за задача да открият запустели места в града и да разработят проекти за това какъв нов живот може да им бъде даден.

В “Идеи на ХХ век” дискусионните занятия бяха свързани с темите „Евтаназия”, „Смъртно наказание”, „Какво е допутимо да се прави с ембрионите”. Изпитът бе върху разпознаване на текст – автор, епоха, семантично ядро на употребените философски понятия.

В програмата „Творческо писане” се разработваха есета, част от които на тема „Утрото на палача”, „Успех или неуспех е да си българин”, три тъжни и три смешни начала на разкази.

В „Литература на ХХ век” се срещаха със съвременни автори.

Публичните лекции бяха с Милена Фучеджиева – за новия й роман, с Ласка Ненова – „Физическата активност и мисленето” и Явор Дачков.

Може да харесате още...