ФИСА: Пловдив е готов за световното първенство по гребане през юли

grebane_2015_01Екип на международната федерация по гребане (ФИСА), кметът на Пловдив Иван Тотев и заместник областният управител Георги Пилев направиха съвместна инспекция на гребния канал в Пловдив. Те трябваше да оценят подготовката му за най-голямото състезание за годината – световното първенство по гребане до 23 години. Резултатът бе обобщен от техническия делегат на FISA Бернд Шумахер. Пред журналисти той съобщи: Пловдив е готов да направи отлично състезание от календара на ФИСА. Преди да даде заключението си обаче Бернд Шумахер и Кристине Якобсен – координатор на световното първенство по гребане в Пловдив подложиха организационния комитет и неговия председател Иван Попов grebane_2015_03на „разпит” по стандартите на международната федерация по гребане. Те носеха със себе си въпросник, отпечатан върху 36 страници и съдържащ над 140 въпроса, свързвани със съоръженията, организационните екипи, опазването на околната среда, транспорта, храната и почивката на състезатели, треньори и гости на състезанието.

Според техническия директор на ФИСА Светла Оцетова високата оценка, която дават контрольорите от международната федерация по гребане, се дължи на добрата съвместна работа на Община Пловдив и организационният комитет на първенството. Тя съобщи още, че за световното първенство по гребане в Пловдив има подадени заявки за участие от над 1200 състезатели, които ще гребат на 330 лодки.

„Още веднъж благодарности от цялата гребна общност в България за подкрепата, която оказва Община Пловдив за нашия спорт. Не само за големите първенства, но и за условията за тренировка на деца, ученици, grebane_2015_04състезатели в активна възраст, ветерани… Пловдив е добър пример как със съдействието на обществеността, града и ръководството могат да се организират много успешни първенства, които не само носят популярност на Пловдив по целия свят, но и имат принос за икономическото развитие на града“, заяви Светла Оцетова.

Кметът на Пловдив Иван Тотев обяви, че общината отпуска допълнителни 115 000 лева за разширение на информационното табло, което ще заработи за първи път по време на състезанието. „След това то остава стационарно на гребния канал и ще бъде използвано за всички първенства по гребане и кану-каяк, които вече сме спечелили до 2018 г. Към момента гребният канал в Пловдив има спечелени 6 големи първенства. Надяваме се, че още през септември-октомври ще започнем да следим възможностите да кандидатстваме и за шампионати, които са след хоризонт 2018 г.“, каза градоначалникът.

grebane_2015_02Специален акцент бе поставен и върху възможностите на Пловдив да изгради втори гребен канал, успореден със съществуващото водно трасе. „Това би направило градът един от най-силните претенденти за следващи европейски и световни първенства по гребане и кану-каяк и ние няма да пропуснем такава възможност.”

Първата нова голяма възможност за домакинство след световното първенство за мъже и жени през 2018 г. ще бъде европейското първенство по гребане през 2019-а.

 

Може да харесате още...