Започват празниците на камерната музика в Пловдив

kamernamuzikaНа 10 юни в 20 часа в Етнографския музей ще прозвучат първите акорди от 51-то издание на най-стария в Европа и у нас международен фестивал на камерната музика – Пловдивския. Празничните вечери на емблематичния за града на тепетата музикален форум ще продължат до 20 юни. Между тези две дати – 10-20 юни 2015-а, афишът на Фестивала е вписал седем концерта. Първият е на гостуващия за първи път в България – след много успешни турнета в родината си и в Европа – вокален ансамбъл „Камерата” – Кобе, Япония, с диригент Йошико Мики Колон. Богатият репертоар на формацията включва освен старинни японски песни и песни на съвременни японски композитори и произведения на български автори. Както на старта на 51 МФКМ, така и на финала му сред камерните музиканти откриваме пловдивски имена. Нели Койчева – д-р по музика, възпитаничка на НУМТИ и АМТИИ, е българският глас и нашата връзка с уникалния вокален ансамбъл от Япония.

На последния концерт (20 юни, 20 часа) на подиума в Етнографския музей ще застане именитият пловдивския цигулар Кеворк Мардиросян, който от дълги години живее в САЩ и има успешна кариера както зад Океана, така и в Европа. Той и американският му музикален партньор пианистът Лий Филипс ще представят класически образци в сонатния репертоар за цигулка и пиано от творчеството на Брамс, Дебюси и Цезар Франк. На 12 юни е концертът струнен квартет „Харингтън” (Росица Гоза – цигулка, Кийт Редпат – цигулка, Веселин Тодоров – виола, Емануел Лопес – виолончело). По имената можем д се досетим, че в тази формация от САЩ също има българи.

А концертът на пловдивчанката, живееща и работеща в САЩ, с успешна международна концертна дейност, Даниела Щерева – цигулка, и Ирен Капеловска – пиано, дългогодишен педагог в НУМТИ, е на 16 юни. С концерта два дни по-късно, на 18 юни, Фестивалът поддържа добрата си традиция да представя най-доброто в камерното музициране от Украйна. Този път класата си ще изяви сонатното дуо Павел и Анна Хмара. Друга традиционна за Фестивала линия – „Класика и джаз”, тази година се поддържа с един концерт в две части (19 юни). В първата част известният джазмен Антони Дончев ще музицира песни от Гершуин, Дюк Елингтън и Кол Портър с нашумялата напоследък джаз певицата Лилия Илиева. Във втората част музикантите от сакс квартет „Гори” ще изпълнят аранжименти на класически пиеси и български народни песни.

Жизнеността на 51-годишния Международен фестивал на камерната музика се поддържа от младите музикални дарования. Програмата включва специален концерт-матине, посветен на70-ия юбилей на Пловдивското музикално училище „Добрин Петков”. Седем, различни като инструментален състав, камерни ансамбли ще защитят авторитета на училището и на Фестивала на 13 юни от 11 часа в Аулата на НУМТИ.

Може да харесате още...