92 години от зверското убийство на Александър Стамболийски – да си спомним!

slavovicaПоляните в местността Янини грамади край пазарджишкото село Славовица тази сутрин се изпълниха със стотиците земеделци, които се стекоха от цялата страна в цвета на своята организация, с венци и цветя, за да отдадат почит на земеделския лидер и държавник Александър Стамболийски. Той е убит зверски преди  92 години. Сдружените земеделци, симпатизанти и приятели почитат паметта на министър-председателя на България всяка година на този ден с Национален възпоменателен събор.

В началото на 20 век републиканските възгледи на Стамболийски са изключително ценни за млада България. Той е отстоявал позиция за неутралитет на страната по време на войната през 1914-та. Като Al.stamboliiskiминистър-председател е принуден да подпише тежкия за България Ньойски договор. Според него България трябва да предаде немалки територии на съседните ни страни. От този период, според историците, разнообразното население на Балканите започва да се използва като база за фалшифициране числеността на дадена група и се създава пазар за купуване на мнения на “независими” чуждестранни представители от Западна Европа.

Демократичните възгледи на Стамболийски, с които той развива дипломатическа дейност в европейските страни, за да изведе страната от международна изолация, стават пречка за някои политически кръгове. На 9 юни 1923-та “Военен съюз” извършва военен преврат и се саморазправя с министър председателя. Изтезаван е в собствения си дом в нощта на 14 срещу 15 юни и издъхва с брат си Васил на 15 юни. След заравянето, телата им са изровени отново и главите им са отрязани варварски.

Поклон пред паметта на Александър Стамболийски! Да помним!

Може да харесате още...