Празникът на розата в Казанлък – под патронажа на ЮНЕСКО

kazanlak-roziteПод патронажа на генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова ще премине Фестивалът на розата – Казанлък ’2015. Официалният старт е на 5 юни. От 10.00 часа на пл. “Севтополис“ ще се проведе тържествено честване на Деня на Казанлък. Празникът започва с водосвет за благоденствието на жителите на града и населените места и издигане на националното знаме.  След тържеството следва церемония по откриването на статуята „Японката“ с автор почетният гражданин на Казанлък Доко Доков. Месец преди да почине, той дари своята творба на казанлъчани като символ на приятелството и добрите връзки на Казанлък с Япония. Скулптурата е изработена и поставена със средства, набрани в специална дарителска кампания, организирана от Община Казанлък. В продължение на 3 месеца авторски колектив в състав скулпторът Ваньо Колев, скулпторът леяр Николай Фитков и консултантът по проекта проф. Величко Минеков реализираха авторския проект на Доко Доков. На церемонията по откриване на скулптурата ще присъства Негово превъзходителство г-н Такаши Коидзуми, посланик на Япония в България.

На Тържествената сесия на Общински съвет –Казанлък ще бъдат удостоени със званието почетен гражданин двама казанлъчани – бизнесменът Николай Христов Ибушев и Цвятко Христов Цветков – за изключителни постижения в областта на изкуството и културата. Ще бъде подписано и Меморандум за сътрудничество между Община Казанлък и БАН, което ще даде възможност с цел разриване на 16-ия за България самостоятелен Регионален академичен център.

Следобед официално се открива Музей на фотографията и визуалните изкуства и представяне на изложба от 13-ия фотопленер „Долината на розите“.

На 7 щни, когато е кулминацията на тържествата, в Казанлък ще пристигнат президентът Росен Плевнелиев и министри от Правителството, както и гости от дипломатическия корпус.  В 9.00 часа започва ритуалът „Розобер“ в розовите градини близо до града. От 10.00 часа е изложението на Фестивала на виноо розе в НЧ „Искра 1860“, а от 12.00 часа започва Празничното Карнавално шествие в центъра на Казанлък. Същия ден ще бъде и финалът на Международния фолклорен фестивал.

 

Може да харесате още...