Бизнес форум в Пловдив даде идеи за възможностите да се стъпи на няколко пазара чрез Оман

EABF-Plovdiv1Уговорете си среща с партньор от Оман от седмица до месец преди тя да се състои. Организирайте я в първата половина на деня. Не се учудвайте, че преди да започнете да говорите по бизнес, ще ви питат за здравето и семейството ви. Ако сте жена и първа не подадете ръка за поздрав, не очаквайте мъжът срещу вас да го направи – това, обаче, не е проява на неуважение, а спазване на местен етикет. Това са най-важните практическите съвети при общуване с оманци, споделени от Надер Аббас, изпълнителен директор на най-голямата компания за бизнес събития – Оманекспо – във втория ден на Международната Конференция „Близкият Изток – нови възможности за българския бизнес“. Той заведе представителя на Султанат Оман у нас Али Ал Катири и Несрин Джаафер от оманските инвестиционни власти в Пловдив, представен от кмета на Район Център Георги Титюков в приветственото си слово към тях и участниците във форума като най-древният жив град в Европа, спортен център и европейска столица на културата през 2019.

EABF-Plovdiv6Хранителната индустрия, здравеопазването, фармацефтичната промишленост, транспортната инфраструктура, туризмът, болничното управление и медицинското обучение са някои от основните сектори в Оман, в които българският бизнес може да намери своето място, стана ясно на Конференцията. Още този септември родните предприемачи могат да представят своите стоки или услуги на изложенията Food and Hospitality и Oman health. Идният март пък е 12-тото издание на най-големия панаир за строителство и недвижима собственост Big Show, в който може да се представят и широка гама производители.

Много отдавна можехме да сме стъпили на вашия пазар. Не сме го направили, защото нямахме подходящият местен партьор. Г-н Костадин Тородов с Евро-Арабски Бизнес Форум има опит и познания в арабската зона и знае как да направи успешно участието на вашата фирма на тези изложения, каза пред бизнеса Надер Аббас.

Освен да организира участията си на международните изложения в страните от Съвета за Сътрудничество в EABF-Plovdiv2Персийския Залив, чрез Евро-Арабски Бизнес Форум една компания може да получи индивидулно проучване на пазара, логистични, счетоводни и консултантски съвети за регистриране на дружества, откриване на филиали, формиране на сдружения, наемане на офиси и персонал и намиране на директни връзки със заинтересовани бизнес партньори. Ние искаме да ви помогнем да правите бизнес, а не да организираме туристически посещения, подчерта Костадин Тодоров и допълни: За целта има две важни изисквания, които поставяме – да сте готови да изпращате на място за контакт мотивирани хора, които владеят английски език, и да приемате на 100% нашите съвети.

По време на конференцията в Пловдив беше подчертан интересът на омански граждани към българските болници и медицински центрове. Към този момент те се лекуват основно в Далечния Изток, Тайланд и Азия. Бихме могли да насочим нуждаещите се от лечение към България, заяви Надер Аббас. Във връзка с интереса по темата, министърът на здравеопазването д-р Петър Москов изпрати поздравителен адрес до Костадин Тодоров, прочетен в първия ден на форума. В него се казва: „Бих искал да изразя своята подкрепа към Вашето начинание да развивате нови възможности в здравепазването чрез засилване на интереса и популяризиране на лечението в българските болници.“

EABF-Plovdiv5Конференцията в зала Тракия на Хотел Рамада-Тримонциум завърши с дискусионен панел, по време на който представители на НПО-та и бизнеса успяха да получат отговори на своите въпроси. Интерес събуди информацията за нулев данък на личните доходи в Оман, освобождаване за 5 години от данък на регистрирани в страната чуждестранни фирми, както и цените, които се плащат за електроенергия – от 3 до 6 цента на киловат/час, за вода – 1, 7 долара за 1 куб. м. и наем на площ – 65 цента на кв.м. Заради стратегическото си място, Оман беше посочен като врата не само към местния, а и към пазарите в региона, в Африка и Азия.

 

Може да харесате още...