Червени макове цъфнаха в пловдивската галерия Аспект

hikmetЛятото е на прага, а с него в галерия Аспект от днес разцъфтяват червените макове на Хикмет Четинкая. Ярки, цветни и естетски поднесени, те отдавна са се превърнали в негова визитна картичка и в негов паспорт при безкрайните му пътувания по света; пътувания, чрез които той не само популяризира своето изкуство, но и отдава заслужена почит на ветераните от войните, чийто символ в много държави е именно макът. Тази символика е особено актуална днес, през 2015г., когато се отбелязват 100 години от Битката при Галиполи, където цъфтят най-червените макове, напоени с кръвта на стотици хиляди загинали войници. В Австралия, Канада и Нова Зеландия, откъдето са най-много от жертвите, изложби на Хикмет Четинкая са част от честванията. Но въпреки натоварения си график, художникът отдели време да представи най-новите се платна в седма самостоятелна изложба под тепетата, а също така да изненада почитателите си с поредния си пърформънс.

Вчера заедно със своята колежка Шукран Истанболлу той рисува на живо Картина на толерантността заедно с всички желаещи деца в читалище „Мустафа Кемал Ататюрк”. А тази вечер на откриването на изложбата си в галерия Аспект демонстрира на живо пред публика своята живописна техника.

В залите на галерията художникът презентира двадесет и пет нови картини, които пловдивчани ще могат да видят в продължение на три седмици. Форматите и колоритът са разнообразни, но това, което обединява платната като цикъл, е търсенето на по-декоративно излъчване. Съзнателно или не, художникът е избягал от класическия пейзаж за сметка на едно по-символно и стилизирано изображение. Образът на мака е доминиращ, отделен от реалната си среда, той е превърнат от автора в символ на неговото светоусещане и в изразител на неговите идеи и естетически принципи.
автор: Олга Петрова

Може да харесате още...