NASA търси студенти за програмата “Космически предизвикателства”

kosmos-illustration-02Търси се екип от около 30 участници за програмата  “Космически предизвикателства”. Това обяви в Пловдивския филиал на Техническия университет Камен Козарев – доктор по астрономия от Бостънския университет, Бостън, САЩ. Целта на програмата е да приближим Космоса до младите хора в България, обяснява той и допълва, че участниците или т.н. кадети, ще се набират на конкурсен принцип, а това, което ще успеят да научат от приложна гледна точка е какво представлява един сателит, кои са неговите системи, как се създават, как се изчислява орбитата на един сателит, какви са начините на комуникация в Космоса. Програмата се занимава и с търсене на живот извън Земята. 

Тази година се обмисля възможността за участниците от градове извън София лекциите със световни учени да се стриймват онлайн. Изключително ценно, според д-р Козарев е, че някои от проектите, разработени в програмата “Космически предизвикателства”, впоследствие стават фирми със същия предмет на дейност. Една така българска фирма създава подсистеми за наносателити – малки космически спътници с размер 10 кубически сантиметра. Изстреляни в орбита около Земята, тези наносателити се занимават с наблюдение и заснемане с търговски и научни цели.

Проектите по програма Космически предизвикателства” се развиват от идеята до завършения прототип. Това е напрегната работа, защото участниците ще имат само 9 седмици за съвместната си работа. През миналата година по същата програма в България са били разработени 4 проекта. Единият от тях е автономен безпилотен самолет. Кадетите са работели по софтуер, с който летателната машина работи, обследва терен по зададена траектория и прави снимки. Резултатът е 3D карта на обследвания терен.

Другият проект е на автономен мини-роувър, който също се движи без оператор, заобикаляйки препятствията по пътя си. Третият проект е на автономен фотобиореактор за работа в Космоса, развит на концптуално ниво с идеята зелени водораасли да преработва въглеродния диоксид, превръщайки го в кислород. Четвъртият проект е за визуализация на данни. Аз бях ментор на този проект и това, разказва д-р Козарев. По него са обработени сателитни снимки на различни терени в България, наводнени през лятото.

Може да харесате още...