Могат ли арабските туристи да съживят летния ни туризъм?

kostadin todorovНестандартен бизнес план за съживяване на летния ни туризъм предлага управителят на Евро-Арабски Бизнес Форум (ЕАБФ) Костадин Тодоров. Според него, заради горещия и влажен климат в арабските страни, България може да привлече платежоспособни туристи оттам, които освен морските ни курорти, ще бъдат заинтригувани особено от планинските СПА дестинации. „Ако се рекламираме само в Катар, например, където населението е от 286 000 жители, и българските власти издадат визи на желаещите да прекарат лятото си у нас, при цена от 100 долара за виза, в хазната ни могат да влязат милиони“, твърди Тодоров. По думите му, освен на хотелите и ресторантьорите, в пъти ще скочат приходите и на търговците. „За катарския турист е нещо обичайно да изхарчи 10 000 долара за няколко дни. В мола пък жена му може да остави без проблем още няколко хиляди. Става дума за богати туристи, които обаче са и взискателни, но старанието в бизнеса е нормален стандарт“, обяснява Тодоров.

Разбира се, за да се осъществи бизнес идеята му, трябва да се направят сериозни промени, свързани с облегчаване на процедурите по издаването на визи. За управителя на ЕАБФ времето за тях е назряло, тъй като в този момент има и голям потенциал в икономическите отношения между България и арабския свят. От една страна е интересът им за инвестиции у нас, а от друга – възможността за българските стоки и услуги да разширят пазарите си в тази посока.

Как това може да се случи конкретно и кои са областите с най-сериозен шанс за успех в страните от Персийския залив – ще се разисква на първата Международна конференция „БЛИЗКИЯТ ИЗТОК – нови възможности за БЪЛГАРСКИЯ БИЗНЕС“, която организизра ЕАБФ на 3 и 4 юни от 11 часа в София и в Пловдив. На форума представители на българския бизнес ще могат да се запознаят с предстоящите за годината изложения в Оман, една от най-богатите и бързо развиващи се страни в региона, както и да задават директно въпроси за своя продукт и за своята бизнес идея.

Присъствие на Конференцията са потвърдили председателят на Султанат Оман Али Ал Катири и Насрин Ахмед Джаафар, представител на Оманските инвестиционни власти. С презентации и в дискусиония панел ще участват Костадин Тодоров, Ейхаб  Абутаха, собственик на най-голямaта компания за бизнес събития в Оман – Оманекспо и изпълнителният й директор Надер Аббас.

 

Може да харесате още...