Надя Петкова: Искам да опровергая мита, че био ягодите са дребни и неугледни

jagodi-Trud2„Мит е, че био ягодите и всички останали био продукти са дребни и неугледни“. Това твърди Надя Петкова от село Труд, която от 3 години е сертифицирана като биоземеделец. Стопанството й е на една ръка разстояние от Пловдив и на общо 20 декара тя сее и отглежда почти по равно овошки и зеленчуци. Така е разпределила културите, че земята да ражда във всеки сезон. Защото за младата жена земеделската работа не е хоби, а основна дейност. „Основната трудност е, че всичко се извършва ръчо. Механизирана е само обработката на земята“, разказва Надя. Една част от ягодите й растат в оранжерии, друга – под открито небе. През април, когато са излязли първите, тя ги е продавала успешно за 6 лева на килограм. Сега вече са 4. От брането сутрин през превоза до пазарите, където предлага стоката си, до търговията – всичко прави сама, с помощ от майка си. Тежи й, обаче, не физическия труд, а отношението на търговците по пазарите в Пловдив. jagodi-Trud7„Не зная защо има такова озлобление срещу био продукцията. Може би защото хората се спират, опитват, купуват все повече. Случвало ми се е да се настройват вкупом срещу мен. Ставам свидетел и на злоупотреби с надписи, че на щанда, например, се продават био продукти при положение, че става дума за стока на прекупвачи без никакви документи за произход“, обяснява. Но вярва, че с времето хората няма да разчитат само на честна дума, а ще се научат да изискват сертификати. А също и че ще започнат да ценят качеството на храната, която слагат на трапезата си.

„Каква е разликата ли?“, пита Надя. И казава: “Че моите ягоди, например, са подхранени с органични торове, чието PH е като това на нашето тяло. И когато ядеш от тях, просто ядеш витаминчета“.

Въпреки че баща й се сърди за това, че е затворила в шкаф дипломата си за строителен инженер и вместо по специалността си, е излязла на полето, Надя е категорична, че това е нейният път. Приела е като кауза jagodi-Trud11развитието на биоземеделието и е решена да бори трудностите заради смисъла да се храним с екологични продукти. „Има субсидии за биоземеделие, но документите са много и затова може би фермерите със сертификат все още сме малко. Няма и гарантирани пазари. Но това, за което бих помолила Държавата е, там, където се правят селскостопански изложения в Европа, да организира щанд на България и да ни събере да представим какво ражда земята ни. Така ще популяризираме и климата, и природата, и културата си“.

В Деня на отворените врати във фермата за био ягоди на Надя Петкова всички, които дойдоха, успяха сами да си наберат от тях, а и да научат, че вкусът си струва да ги избереш.

Събитието е част от проекта „Фермерските пазари в София и Пловдив – събития за устойчиво развитие“, който се финансира от Програмата за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014.

Може да харесате още...