Регулират фитнес центровете, фитнес инструкторите влизат в база данни, започва и контрол за хранителните добавки за спортисти

iiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiРегулиране на фитнес центровете у нас, създаване на база данни с фитнес инструкторите и старт на контрола върху производството и разпространението на храни и хранителни добавки за спортисти и сертифициране на Лабораторията за антидопингов контрол за анализирането им – това са само част от мерките, залегнали в приетата от МС днес Национална стратегия за борба срещу употребата на допинг в спорта (2015-2024).  Стремежът е лабораторията за антидопингов контрол към Антидопинговия център да получи международна акредитация от Световната антидопингова агенция, което се очаква да повиши нивото на борбата с допинга в България.

 

Основната цел на стратегията е допинг-превенцията като същевременно се отчита, че най-ефективните оръжия в борбата с допинга са информацията и образованието. За по-висока информираност относно негативите от употребата на допинг са предвидени антидопингови обучения сред учениците и родителите им, провеждане на семинари и конференции. В съответствие със стратегията се идентифицират и възможностите за участие в научно-изследователски проекти за борба с допинга.

Правителството е мотивирано да насочи усилията си към насърчаване на равнопоставеността и принципа на откритост в спортните състезания и сътрудничеството между организациите, отговарящи за спорта, както и чрез закрила на физическата и морална неприкосновеност на спортистите.

За изпълнението на Националната стратегия всяка година ще се разработва План за действие.

Остава всичко това да не е на хартия.

Може да харесате още...