Здравни експерти и НЗОК обсъждат оптимизиране на диагностично-лечебните алгоритми на Клиничната пътека Кардиология

koridor_ leka_aparatПрез последните години се забелязва тенденция на непрекъснато нарастване на разходите за клинични пътеки от пакет „Кардиология“. За да не се допускат необосновани хоспитализации и едновременно да се подобри качеството на медицинската помощ, ще се наложи да се оптимизират диагностично-лечебните алгоритми на Клиничната пътека – това съобщиха от пресцентъра на Здравната каса след среща между ръководството й с националните консултанти по кардиология, инвазивна кардиология и детска кардиология доц. д-р Божидар Финков, доц. д-р Иво Петров, доц. д-р Анна Кънева. В нея участваха още председателите на дружествата по кардиология и инвазивна кардиология – доц. д-р Васил Велчев, доц. д-р Диана Трендафилова, както и експерти от институцията.

Те набелязаха мерки и стъпки, според които да започне промяна на заложените изисквания в диагностично-лечебния алгоритъм, комплексност на медицинската помощ, по-пълно обхващане и проследяване на пациентите със сърдечно-съдови заболявания в системата на извънболничната медицинска помощ – в рамките на диспансерното наблюдение, както и възможностите за изнасяне на дейности от диагностично-лечебния алгоритъм на Клиничната пътека в системата на извънболничната медицинска помощ.

Специалистите са единни в това съсловието да участва в контрола на дейността по кардиология. Двете страни се съгласиха, че всички представени предложения могат да се реализират и да имат успех, само при наличие на консенсус и при водене на непрекъснат диалог между НЗОК и лекарите.

Може да харесате още...