Вестникът зад Океана “България СЕГА” на 24 май пред F2F TV: ние сме не само медия, а и кауза

svetliousa2След като преди 2 години избрахме Денят на будителите, за да ви разкажем за току-що появилия се български ТВ канал в американския град с най-голяма българска общност в САЩ – Чикаго, на днешния Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост ще ви запознаем, макар и задочно, с издателя на вестник “България СЕГА”. Изданието тръгва в Чикаго преди 10 години и бързо става трибуна на нашите сънародници в цяла Америка и Канада. Преди броени дни, на 21 май, вестникът празнува първия си двуцифрен юбилей и продължава във второто си десетилетие по-уверен отвсякога в нуждата българите зад Океана да четат на кирилица не само за новините у нас и по света, а и да срещат нови вдъхновяващи хора и истории. За всичко това, а и за новия си ТВ проект – BG7 TV, разговарям със Светлозар Момчилов.

F2F TV: Преди 10 години в какви условия стартира вестник “България СЕГА” – спомняш ли си първия брой, какво избрахте за водеща тема, кои бяха първите хора, за които разказахте?

svetlio-usaСветлозар Момчилов: Спомням си първия брой. Събрахме се екипа и си направихме снимка. Тогава беше относително по-лесно за нас, понеже доходите ни са идвали от областта на недвижимите имоти и вестникът не е бил бизнес за нас. Той стана бизнес по-късно.

F2F TV: Как се роди идеята за вестника? Колко хора прегърнаха тази идея тогава. А днес?

Светлозар Момчилов: Днес екипът ни е много по-голям. Имаме много съмишленици и партньори, понеже „България СЕГА“ не е само медия, но и кауза. Ние работим усилено, за да може условията в нашата общност да са максимално комфортни за българските емигранти.

F2F TV: Търсят ли българите в Чикаго българските вестници, защо, според теб?

Светлозар Момчилов: Да, вестниците са нужни. Те предоставят медийната среда, за да може нашата общност да продължава да се развива и самоорганизира.

F2F TV: Все още ли има нещо възрожденско в това да издаваш вестника, за да поддържаш чувството за общност, макар и един Океан далече от Родината?

Светлозар Момчилов: Ние сме много отговорни към нашата общност. Подкрепяме всички позитивни процеси, а тези, които не са полезни за общността, ги игнорираме. Между българите в чужбина има много повече общи неща, отколкото различия и нашето желание е сънародниците ни да се подкрепят един друг и да са максимално толерантни.

F2F TV: От вестника – към телевизията – как ще се развива “България СЕГА” отсега нататък?

Светлозар Момчилов: Телевизионният формат е бил заложен в нашата медийна визия още от началото. Започнахме да го развиваме преди 2 години, понеже вече този формат стана сравнително по-достъпен, а от друга страна хората има нарастваща нужда от видео. Мисля, че до 2-3 години ще успеем да разгърнем напълно, това, което сме планирали за BG7 TV. В момента излъчваме програмата ни по 4 кабелни канала в Чикаго (Comcast Cable channels 19, 35, 379, 679) и един ефирен (24.4). Разбира се, имаме и редица онлайн платформи.

F2F TV: И последно – у нас е модерно да говорим за собствеността на медиите. Кой стои зад “България СЕГА” финансово? Или медията е само хоби за теб и семейството ти?

Светлозар Момчилов: За да може една медия да има обществена функция, тя трябва да е финансово независима. Ние имаме идеалната независимост, понеже единственият ни доход е от реклами, при това от много рекламодатели, не един, двама или трима големи. Тъй като вече казах, че „България СЕГА“ е кауза, ние никога не бихме приели пари от хора, които искат да работят прoтив интересите на общността. Това е разликата между обикновен бизнес и медия, за която обществената отговорност и финансовото възпроизвеждане са еднакви по важност приоритети.

Честит празник на всички българи, където и да са по света! И на всички колеги, които разказват истории за тях, на родния ни език!

Може да харесате още...